Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Här ser du okända verk av Joseph Frank

Josef Frank - en av våra mest älskade designers
Josef Frank - en av våra mest älskade designers
Josef Franks okända arkitekturprojekt visas upp.
Josef Franks okända arkitekturprojekt visas upp.
Fåtölj 568.
En klassiker: Fåtölj 568 med Josef Franks ­typiska mönster.
Josef Frank.
Josef Frank tar igen sig någon gång när bilderna var svartvita.

Arkitektur- och Designcentrum riktar lampan mot mannen vars formgivning vägrar åldras.
”Josef Frank – Against Design” är den mest heltäckande utställningen som gjorts om ikonen.

”Every great work of art must border on kitsch”. Så sammanfattade Josef Frank sin nya designfilosofi i ett opublicerat manuskript.

Den 10 mars öppnar Arkitektur- och Designcentrum, ArkDes, den mest heltäckande utställningen som gjorts om formgivaren. ”Josef Frank – Against Design”. Förutom alla kända verk innehåller den många, för den svenska publiken, okända arkitekturprojekt med aldrig tidigare visat material från ArkDes samlingar.

Flydde till Sverige

Han var en av Österrikes främsta arkitekter och formgivare, men på 30-talet tvingade antisemitismen honom i landsflykt till fruns hemland. I Sverige arbetade Frank som formgivare hos Svenskt Tenn till sin bortgång 1967. Trots det känns hans möbler och textilier fortfarande väldigt aktuella.

– Jag tror att det beror på att hans formgivning är så tidlös – det går inte att datera den till en viss period. Sedan finns det en lekfullhet i hans design. Frank var emot att göra möbler som höll en viss stil, han var mycket friare och mer tillåtande, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.

Bröt med traditionen

Trots att Josef Frank var en av de främsta modernisterna i Österrike blev han med tiden allt mer kritisk mot designriktningen. När han etablerade sig i Sverige så dominerade funktionalismen. Konkurrenternas vardagsrum var minimalistiska och möblerna var strama. Josef Frank bröt dock med Bauhaus-skolan – han ville sätta människan i centrum. Istället för stålrörsmöbler lades vikt vid att man skulle sitta bekvämt, och vid debuten på Liljevalchs ställde han ut en stor välstoppad soffa med blommigt tyg.

– Han var revolutionär i förhållande till hur det såg ut då. Stilen han hade skapat i Wien var mer tillåtande med ett mänskligare formspråk, säger Bindefeld. 

Text: Felix Björklund

Fakta

En modern pionjär

Utställningen som har premiär 10 mars presenterar hela Josef Franks mångsidiga produktion: Från hans banbrytande arkitektur i början av karriären, till de senare årens färgsprakande mönster och möbler för Svenskt Tenn.

Josef Frank anses vara en av modernismens pionjärer som fortfarande influerar och inspirerar designers idag.

Bland de betydande verk som visas i utställningen finns bland annat flera möbler från den första interiör han skapade – inredningen till paret Tedeskos våning i Wien som utfördes 1910.

Här finns också föremål från inrednings- och möbelfirman Haus & Garten som Josef Frank drev i Wien tillsammans med kollegan Oskar Wlach.
 

Svenskt Tenn, Strandvägen, Stockholm, Sverige