Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

”Går i terapi för mina barns skull”

På torsdag, 16 mars, intar Sanna Bråding Rival för sin nya show.
På torsdag, 16 mars, intar Sanna Bråding Rival för sin nya show.

Det var på Rival som rollsättaren till kultserien Tre Kronor upptäckte 14-åriga Sanna Bråding. Det var också dit hon var på väg när hon greps för narkotikabrott 2008. Snart är hon tillbaka för premiären av sin enmansshow.

ANNONS

Klädd i gråa mjukisbrallor, Adidas-jacka, rosa Doc Marten-kängor, mössa med texten Botkyrka, stora örhängen, armband och med den fem veckor gamla sonen Lakkie-Bee på magen, möter Sanna Bråding upp oss på Clarion Hotel i närheten av hemmet på Södermalm.

Hon är snabb med att ursäkta sin klädsel och förklarar att hon ska iväg och repa inför showen efteråt.

– Det är mina scenkläder. Du kan väl skriva det i artikeln? säger hon och skrattar.

Har aldrig passat in

Kanske har påpekandet att göra med att kvällstidningarnas modeexperter gång på gång utsett henne till ”Sveriges sämst klädda kvinna”. Kanske har det att göra med att Sanna Bråding alltid har fått höra att hon inte passar in.

Inte heller när hon nyligen bestämde sig för att skriva en bok som sitt liv och sin resa, för att belysa något större.

– 35 år och ska skriva en självbiografi? Jag mötte många på vägen som tyckte att det var konstigt. Men det finns ingen ålder för när man har något att berätta, tycker man så lever man kvar i något gammalt samhälle där man bara ska se upp till äldre. Vi ska ha respekt för varandra i vilken ålder vi än är.

Intervju med Sanna Bråding

”Det finns en anledning till att vi hamnar där vi hamnar i livet” säger Sanna Bråding.

Blottad och utelämnad på scen

I höstas släpptes hennes självbiografiska bok För mycket av allt. Det är också den som är grunden till den aktuella enmansshowen som regisserats av Özz Nujen.

ANNONS

– Jag har skrivit den om mig och min resa, jag framför den. Jag är så blottad och utelämnad som man kan bli, säger Sanna Bråding.

I tonåren slog hon igenom som Tanja i Tre Kronor. Efter det rullade karriären på med Ica-reklam, filmroller och som programledare för Sommartoppen, Grammisgalan och Idol.

Utåt var hon den duktiga flickan. Samtidigt var Sanna Bråding på ständig flykt från sig själv. Hon brottades med ätstörningar och började missbruka alkohol och droger. Det ledde till slut till ett fängelsestraff, en vändpunkt i hennes liv.

Fakta

Nybliven tvåbarnsmamma

Namn: Sanna Bråding

Ålder: 37 år

Yrke: Skådespelerska, programledare och radiopratare

Familj: Barnen Kane-Lee, 2,5 år, och Lakkie-Bee, 5 veckor, med exet Mbumba ”British” Mwasa

Bor: Södermalm

Aktuell: Med enmansshowen För mycket av allt som är baserad på hennes bok med samma namn. Föreställningen har premiär på Rival torsdagen den 16 mars, kl 19.30. Bråding jobbar också med det omtalade P3-programmet Pira & Bråding där hon även är producent

Tappade lusten till skådespeleriet

Under åren då Sanna Bråding mådde som sämst tappade hon också lusten till skådespeleriet.

– Även om det krävs ett fokus att leda program eller prata i radio gjorde jag det nästan lite på rutin, pratet har jag. Men skådespeleriet krävde något ytterligare. Jag behövde använda delar av mig själv som jag någonstans stängde av ju sämre jag mådde. Det började kännas som att jag bara gjorde det regissören sa till mig, då tappade jag också tron på mig själv.

Efter flera års paus ställer hon sig nu på scen och berättar sin historia.

– Det är svinläskigt. Men nu börjar jag känna att jag är redo. Jag har längtat tillbaka mer och mer. Jag vill belysa hur det är att vara människa och öppna upp för att fler ska våga prata. Jag tror att sårbarhet är vägen till läkning, säger Sanna Bråding.

– Jag tvivlade många gånger på om jag skulle lämna ut mig själv så här naket och osmickrande som jag gör, men om jag tycker att det är så viktigt måste jag gå i bräschen för det, annars kommer jag inte åt kärnan i vad jag vill belysa.

”Går i terapi för mina barns skull”

Att skriva boken har varit ett sätt att bearbeta allt som har hänt, men Sanna Bråding jobbar fortfarande med sig själv för att förstå vem hon är och varför det blev som det blev.

När hon blev gravid bestämde hon sig även för att återvända till terapin.

– Jag är på en helt annan plats idag än var jag var för nio år sedan. Bara för att du går i terapi behöver du inte vara särskilt trasig eller icke fungerande i samhället, men jag tror att många skulle behöva det för att förstå sig på varandra.

Jag jobbar för att få bort den där duktiga flickan.

Sanna Bråding

Sanna Bråding gör det både för sig själv och för sina barns skull, för att bli en bättre mamma, som inte alltid behöver vara en superkvinna. Så att de kan förstå att hon också kan bryta ihop, vara ledsen, känna att hon inte orkar, göra fel och säga förlåt – och att det inte gör henne till en sämre människa.

– Jag jobbar för att få bort den där duktiga flickan eftersom det fortfarande finns en grund i mig som drivs av att prestera för att känna att jag är värd att bli älskad. Även om jag säger att de ska ta det lugnt ser barnen vad jag gör. Det här med att prestation är något fint, det vill jag inte föra över. Jag vill stoppa det här nu.
 

Hotel Rival, Mariatorget, Stockholm, Sverige