Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Timbuktu slår sig ihop med hyllad regissör

Farnaz Arbabi kliver in som regissör av Jason Diakités scenföreställning.
Farnaz Arbabi kliver in som regissör av Jason Diakités scenföreställning.

I höst är det premiär för Jason "Timbuktu" Diakités självbiografiska scenföreställning. Nu står det klart att Unga Klaras konstnärliga ledare Farnaz Arbabi kliver in som regissör och att bandet Damn! kommer att framföra musiken.

ANNONS

Förra hösten släppte Jason Diakité sin debutbok En droppe midnatt där han gräver i sin familjehistoria, från USA till Sverige, i jakten på sina rötter. Nu till hösten, i slutet av september, är det premiär för den musikspäckade föreställningen som bygger på rapparens debutbok med samma namn.

Jason: ”Jag är en stor beundrare av hennes arbete”

Men först ska den hyllade regissören Farnaz Arbabi, som sedan 2014 är konstnärlig ledare för Unga Klara, lägga sin hand på scenföreställningen.

Hon har tidigare regisserat teater, musikal och opera på bland annat Dramaten, Stockholms stadsteater, Riksteatern, Uppsala stadsteater, Backa teater och Folkoperan.


Läs vår intervju med Jason Diakité inför boksläppet i höstas


I sitt arbete har hon ofta lyft ämnen kring rasism, identitet och politik i banbrytande och intressanta tolkningar.

– Jag och Farnaz, har som så många andra, väldigt mycket gemensamt vad det gäller frågor om identitet. Jag är en stor beundrare av hennes arbete så det är en mäktig ära att äntligen få samarbeta med henne, säger Jason Diakité i en kommentar.

Bandet Damn! med på scen

På scenen får Jason Diakité sällskap av Damn!, som genom åren medverkat på flera av rapparens turnéer och konserter, och kompositör är Erik Hjärpe från bandet.

Med ett gäng tidigare ospelade och nyskrivna låtar, såväl som klassiker, kommer musiken att leda publiken genom historien till nuet.

ANNONS

Scenföreställningen har premiär på Cirkus Skandiascenen i Stockholm den 21 september.

Cirkus, Djurgårdsslätten, Stockholm, Sverige