Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Fernström undersöker luften bakom ryggen

LINN FERNSTEM, KONSTNÄR, ATELJÉ, BROMMA
Linn Fernström i sin stora ateljé.

Stor ateljé och stora tavlor i ny stil.
Linn Fernström är tillbaka med ny utställning på Östermalm.

ANNONS

Det skulle bilvit 20 tavlor till konstnären Linn Fernströms nya utställning. Men ateljén var för varm. Den stora ytan i Ericssons nedlagda fabrik i Ulvsunda, men sina generösa ytor och enorma fönster hade en avgörande roll i att konstnären flyttade hem till Stockholm från New York. Men den här sommaren släppte in så mycket varmt solljus att det till sist fick räcka med 19 verk. 

De 19 tavlorna är som vanligt stora. De ska få plats och ta plats i rummet, menar Linn vars tavlor gjort henne till en av landets mest kända samtidskonstnärer. Verk som kan säljas för uppåt en miljon kronor. 

– Jag vill att man ska vara i tavlan, så att den upplevs med kroppen och inte bara med synen, säger hon när vi besöker ateljén en dryg vecka innan vernissagen på Galleri Forsblom på Östermalm. 

LINN FERNSTEM, KONSTNÄR, ATELJÉ, BROMMA

Linn Fernström i sin ateljé. Foto: Daniel Diaz

Farliga fåglar

Här värmen påverkat tavlorna något? Verken är mer uppluckrade än tidigare, menar hon själv. Luftiga och akvarelliga. Tunnare i färgen. Men samtidigt lite hotfulla? Alla som sett Hitchocks film Fåglarna vet att fåglar i flock kan vara det läskigaste som finns. Och fåglar finns det gott om i Linns konst, färgglada varianter från bland annat Australien men också bruna rovfåglar som liksom hovrar över människorna som är porträtterade i tavlornas nedre delar. 

Det finns vissa apokalyptiska undertoner

Alla vackra insekter som flyger ovanför människorna, som gör att man instinktivt vill vifta bort dem, utgör också ett visst hot. Eller är de färglada flygfäna som fyller luften ovanför människorna istället något som lyser upp människornas vardag?

Efter lite trugande medger konstnären att det finns vissa apokalyptiska undertoner även om tavlorna vid första anblick är snällare än tidigare. Den som är bekant med Linn Fernströms konst vet att det kan dyka upp avhuggna huvuden och andra lemmar på duken.

ANNONS

fernstro%cc%88ms-atelje

Känner Stockholm väl

Ett nytt sätt att måla med ett nytt liv, i en nygammal stad. Linn Fernström flyttade hem för ett och ett halvt år sedan, men först nu känns det som att hon kommit in i Stockholmslivet igen. Och tanken är att hon ska jobba vidare här nu. Från lägenheten i Alvik gillar hon att promenera både till ateljén och i stan och hon har upptäckt att hon egentligen känner Stockholm väldigt väl.

– Jag bodde på så många olika adresser när jag var yngre, som alla andra i den här stan. Men det är ett bra sätt att göra stan till sin. Man lär känna kvarteren när man bor i dem, även om det bara är ett kort tag

Fakta

Streetkonst och Performace – två andra utställningar

  1. Kristina Matousch, Bake, performance, installation
    Vernissage torsdag 23 augusti 17.00–20.00, Hälsingegatan 43, Stockholm.
    Observera att performance startar 18.00, begränsat antal platser. Utställningen pågår t o m 6 oktober.
  2. Akay och Olabo, Permanent Vaccation.
    Vernissage, fredag 24 augusti på Gallery Steinsland Berliner, Bondegatan 70. Läs mer här.

 

Fakta

Hade fågel i 18 år

Namn: Linn Fernström

Född: 1974 i Örebro

Bor: Alvik

Genombrott: 2003 då ett självporträtt hållandes sin mentor Dan Wolgers huvud under armen. Efter det har hon fått flera stipendier, utsetts till hedersdoktor vid Örebro universitet och sålt sina verk på auktion för ibland miljontals kronor.

Aktuell med: Utställningen Luften bakom din rygg på Galerie Forsblom, Karlavägen 9. Vernissage 23 augusti.

Om varför det är så mycket fåglar i tavlorna: ”Jag har alltid gillat fåglar och djur. Dessutom hade vi en nymfparaktit mellan jag var 12 och 30, i 18 år, och fåglar är väldigt roliga tycker jag. Men eftersom det finns mycket luft i tavlorna, så bygger fåglarna och insekterna det rummet vidare.”

Karlavägen 9, Stockholm, Sverige