Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Arktis smältande isar och människor i fokus på Nordiska museet

Nu öppnar Arktis på Nordiska museet
Lotten Gustafsson Reinius, Elna Nord och Cecilia Hammarlund-Larsson har jobbat med utställningen.

Klimatförändringar, smältande isar och ett folk i ständig rörelse. Nordiska museets nya utställning Arktis förflyttar besökarna till betydligt kallare breddgrader.
– Det var självklart att Nordiska måste göra något om Arktis, säger museichefen Sanne Houby-Nielsen.

ANNONS

Bakom det turkosa isblockets yta forsar vatten. Sekunder senare rämnar isen inne i den stora hallen på Nordiska museet. Den gigantiska projektionen har skapats av David Giese och symboliserar bland annat effekterna av den globala uppvärmningen.

– Men också  sprickorna mellan då och nu, natur och människa och olika kulturer, säger Elna Nord som är projektchef för ”Arktis – medan isen smälter”.

Nu öppnar Arktis på Nordiska museet

En installation av Arktis landet under polstjärnan. Foto: Sandra Eriksson

Tre års förberedelser

Den nya interaktiva utställningen riktar ljuset mot klimatförändringarna och vardagen för de människor som bor i området där temperaturen stiger nästan dubbelt så snabbt som i resten av världen.

Utställningen har tagit tre år att färdigställa, men 10 oktober öppnar den för allmänheten. 

– Vi vill visa att Arktis och de fyra miljoner människor som bor där inte längre är en avlägsen fråga i något kallt kuriosakabinett utan en del av vår historia, säger museichefen Sanne Houby-Nielsen.

Arktis i centrum

Dunk, dunk, dunk. Ljudet av hjärtslag ekar i det mörka rummet där en konstnärlig installation av ett jordklot, med det sårbara Arktis på toppen, roterar under polstjärnan och stjärnhimlen.

 I dag står också Arktis i centrum för världens oro och intressen…

ANNONS
Lotten Gustafsson Reinius, etnolog.

– För de flesta människor på jorden är Arktis långt borta och man har föreställt sig det som något avlägset. Här vrider vi på perspektivet och placerar norr i centrum. I dag står också Arktis i centrum för världens oro och intressen i många sammanhang, säger etnologen och gästprofessorn Lotten Gustafsson Reinius.

Nu öppnar Arktis på Nordiska museet

Med hjälp av båtar, slädar och skidor har människor i Arktis kunnat ta sig fram över terrängen. Att leva där har alltid handlat om att vara i rörelse. Foto: Sandra Eriksson

Utställningen omfattar 250 föremål, vissa av dem är från museets egna samling och andra inlånade. Dessutom finns foto och dokumentärfilmer av Camilla Andersson med människor från Qaanaaq på Grönland, Vatnajökull på Island, Puruvesi i Finland, Svalbard i Norge samt Abisko, Arjeplog, Laevas och Nautanen i Sverige.

Den berör även Arktis öster- och västerut: Clyde River i Kanada och Jamal i Ryssland.

”Det slår inte rättvist”

Nästa rum kastar oss tillbaka till nutiden och den informationsmassa vi möts av dagligen, citat ur tidningar och forskning om effekterna av klimatförändringarna på natur, kultur och samhälle.

Glaciärer faller isär, isar smälter och havsnivån stiger. Det som händer i Arktis stannar inte där, det påverkar hela vårt jordsystem. Och inte minst människan.

– Förändringarna som sker i dag är ett hot mot människan som art och de är så drastiska att de räknas som en egen geologisk epok, Antropocen. Men fotspåren ser olika ut i olika delar världen och det slår inte rättvist. Det påminner vi om med genom att visa människans vardag i Arktis och vad som händer där, säger Elna Nord.

Nu öppnar Arktis på Nordiska museet

Den andra delen av utställningen lägger fokus på hemmet och hur det är att leva i Arktis. Foto: Sandra Eriksson

Att leva med isen

En starkt doft av trä och ljuset som skiftat från grönblått till ett varmare orangerött sken för tankarna till en bastu.

Den andra halvan av utställningen fokuserar på Arktis invånare och det ombonade hemmet, hur de lever med isen och hur de nu måste anpassa sig till en annan sorts extremt klimat.

– Vi försöker att ge många röster kring en situation som vi alla befinner oss i i dag som väcker många frågor. Vi är utsatta men också ansvariga. Hur vi lever i dag påverkar människorna i Arktis och framtiden, det är svårt att ta i men vi kan inte hoppa över det, säger Elna Nord.

Utställningen ”Arktis – medan isen smälter” öppnar på Nordiska museet den 10 oktober.

Entrén går på 140 kronor för vuxna, men är gratis för barn upp till 18 år .

Nordiska museet, Djurgårdsvägen, Stockholm, Sverige