Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Gatufoton från Bangladesh i fokus på Fotografiska

Från utställningen Made in Bangladesh.
Rahul Talukders foton ställs ut i utställningen Made in Bangladesh.

Hans svartvita bilder från katastrofen när industribyggnaden Rana Plaza i Dhaka föll ihop har blivit berömda.
Nu ställs Rahul Talukders fotografier från gatorna i Bangladesh ut på Fotografiska.

ANNONS

När industribyggnaden Rana Plaza föll ihop och dödade över tusen människor, på grund av tyngden av alltför många maskiner som tillverkar tyger till kläder vi alla har på oss, var Rahul Talukder på plats och dokumenterade allt med sin kamera. Hans svartvita bilder från händelsen har därefter blivit berömda.

– Vad som hände den dagen är en skamfläck i mänsklighetens historia. Jag kom till platsen direkt efter att ha hört nyheterna. När byggnaden rasade tog det knappt 90 sekunder att släcka tusen människors liv, säger Talukder i en kommentar.

Öka medvetenheten

Genom sin förmåga att skapa något vackert ur förtvivlan lyckas Talukder öka medvetenheten hos allmänheten. Både kring de riskfyllda arbetsförhållandena i en växande konfektionsindustri och den sociala oron som följde efter Rana Plaza-kollapsen.

– En del hade förlorat sina nära och kära, vissa förlorade den enda löntagaren i familjen eller det enda hoppet om ett bättre liv. Främst fokuserade jag på att porträttera de starka berättelserna bakom dessa fattiga arbetare.

”Made in Bangladesh”

Sedan 2012 har Bangladesh också upplevt ett antal stora politiska upp- och nedgångar. Val, processioner, politiskt kaos, misshandel och olika rörelser – alla händelser har ägt rum på gatorna i Dhaka. Och Talukder har fångat alla dessa ögonblick på bild.

Nu ställs hans foton ut i den nya utställningen Made in Bangladesh på Fotografiska som öppnar i dag.

När: 11 april – 3 juni, 2019
Var: Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22, Södermalm

Fotografiska, Stadsgårdshamnen, Stockholm, Sverige