Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Här hittar du grym konst utanför stan

Ditte Ejlerskovs målningar finns i Haninge.
Ditte Ejlerskovs målningar finns i Haninge.

Från Nacka till Handen. Vi åker på roadtrip och guidar till fem konsthallar runtomkring Stockholm.

Det ligger ett flertal intressanta platser för konst i kranskommunerna runt Stockholm.  Artworks listar 5 riktigt grymma utflyktsmål till helgen: 

botkyrka_konsthall

Botkyrka konsthall, Tumba   

Intill biblioteket i Tumba centrum ligger en konsthall som utöver att arrangera utställningar driver ett ateljéprogram för internationellt verksamma konstutövare. Dessutom finns här ett museum med målningar, skisser och föremål av konstnären Sven Xet Erixson –  en av Sveriges mest kända modernister och föddes i Tumba 1899.

Två kilometer från konsthallen ligger sjön Uttran. I början på förra seklet byggdes där två sanatorier för tuberkulossjuka patienter. Utställningen Uttran i våra hjärtan, som pågår tom 22 juni, vittnar om hur platser förändras och är viktiga, men på olika sätt över tid. I utställningen presenteras bland annat 100 år gamla fotografier och bilder från platsen tagna idag.


Fullersta gård, Huddinge

Utöver vackra utställningsrum och ett mysigt kafé erbjuds en hel del pedagogisk verksamhet. Låna ett barn en lördag när verkstaden är öppen eller sväng förbi en visning – fredagar vid lunch eller kl. 14 torsdag till söndag. Utställningarna varierar från ambitiösa grupputställningar till, som nu, imponerande solopresentationer. Martha Cooper är en amerikansk, ytterst respekterad dokumentärfotograf som porträtterade New York främst under 1970-talet. Utställningen City Play, tom 2 juli, presenterar svartvita bilderna av lekande barn.  Allra mest känd är Cooper för att ha dokumenterat den första graffittikulturen som växte fram i New York.


Haninge Konsthall, Handen

Konsthallen – i dialog med samtiden finns såklart alla möjligheter att prata om konst, delta i workshops och gå på föredrag. Just nu pågår utställningen Delat rum som visar verk av tre konstnärer: Rebecka Bebben Anderssons har kartlagt offentliga platser för att undersöka inbyggd ofrihet. Här visas murrig växtlighet och en teckning av alla artiklar i dagstidningen Metro som under en månads tid berörde mäns våld mot kvinnor. Ditte Ejlerskov presenterar målningar helt upptagna av hennes fascination för popstjärnan Rihanna. Nanna Debois Buhl har engagerat fem synska personer för att hjälpa henne få fram information om en kvinna på ett fotografi hon hittat på en gata i New York. Utställningen pågår till 8 juni.


mangkulturellt_centrum_fittja_2014a

Mångkulturellt centrum, Fittja

Det här är ett superkulturhus, med bland annat bibliotek, kafé och en vegetarisk lunchrestaurang. Den ambitiösa programverksamheten inbegriper en öppen verkstad och ofta pågår flera utställningar parallellt. Just nu uppmanas besökaren att fundera över sitt sätt att konsumera och distribuera bilder i utställningen Bilders makt – vad ser du? Hänger tom 1 oktober. På mors dag presenteras ett kollektivt konstverk av Fittjas mammor. Sedan i februari i år har mammor av olika härkomst, bakgrund och ålder träffats och diskuterat livet. Deras berättelser har vävts samman till en kollektiv målad bild som nu håller på att färdigställas. Det invigs 28 maj mellan kl. 14 och 16. 


Olle Nyman Ateljéer & konstnärshem, Nacka

Olle Nyman, som bodde här i Saltsjö-Duvnäs tillsammans med sin syster Kajsa, var konstnär, född 1909 och professor i måleri vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm under 1950-talet. Idag visas hemmet mot en avgift. På gården finns ett bra kafé och kontinuerligt presenterar man utställningar med nu levande konstnärer. För tillfället visas färggranna målningar, åt det abstrakta hållet, av Katrin Westman. Hon är en ung konstnär som uppmärksammats stort med fina priser och stipendier. Tidigare i år presenterade galleri Andersson/Sandström hennes verk under konstmässan Market Art Fair. Fram tills för bara två år sedan var hon student på Konsthögskolan i Umeå. Utställningen pågår tom 25 juni.


Guiden är gjord i samarbete med sajten Artworks. 

Mångkulturellt centrum, Värdshusvägen, Norsborg, Sverige