Guide: Här hittar du stans okända minimuseer
Sugen på annat än vikingar, Vasa-skepp och filmer om rymden?
Vi gick på jakt bland stans mindre museer och hittade cigaretter mot astma, webbkatter och Strindbergs favorittoalett i stället.
I ett brev från Hamburg skriver den svenske författaren August Strindberg 1883 om ett magiskt toalettbesök. När han var klar med sitt träckande vände han blicken mot skålen som var helt ren, så ren att man kunde ”äta sköldpaddsoppa ur den”.
För hur såg toaletterna, avloppsrören och elementen ut när Stockholm växte ur kostymen på 1800-talet?
Vi lärde oss av
engelsmännen.Chefsintendenten Rolf Levin, Sveriges VVS Museum
När slutade en vattenklosett kännas som världens åttonde underverk och hur gick vi från ”Lortsverige” till ett ställe där många av oss duschar både morgon, middag och kväll?
Det är den sortens frågor som besvaras på Sveriges VVS Museum, ett ställe som flyttade till stan så sent som förra året och numera ligger i Bromma.
Rolf Levin på Sveriges VVS Museum visar upp ett avloppsrör i trä från 1800-talet. Foto: Johan Thornton
– Vi lärde oss av engelsmännen, de var mycket längre fram i sin industriella utveckling och tog med sig kunskaper om rörläggning hit, säger chefsintendenten Rolf Levin.
Sveriges VVS Museum är ett av den uppsjö av obskyra museum som finns runtom i den här stan. Ställen som Scoutmuseet i Örnsberg, MC-museet i Sollentuna eller kanske Spelmuseum ett stenkast från Odengatan är sällan sådana som nämns i guideböcker eller på Visit Stockholms sajt, men det som finns här är nog så spännande som regalskeppet Vasas snöpliga öde.
Tidiga toaletter innan vattenklosettens intåg. Dessa fick tömmas dagligen – får man hoppas! Foto: Johan Thornton
En tidig tvättmaskin. Denna apparat var vedeldad och handvevad. Foto: Johan Thornton
För att få komma och titta på VVS Museums gamla rör, element och toaletter måste du boka tid för att komma in. Det samma gäller flertalet andra små museum som inte brukar dyker upp i tidningarnas kalendarier. Ett av dessa är Farmacihistoriska museet på Wallingatan. Här, en våning upp i det gamla stenhuset finns de svenska pillertrillarnas historia i form av gamla skåp, instrument och annan utrustning från tiden då varje ställe tillverkade sina egna läkemedel snarare än att köpa dem från Pfizer.
En monter på museet vigs åt medicin vars användningsområde utgick från hur den såg ut; frön som är formade som njurar användes till njurbesvär, bönor som ser ut som testiklar var potenshöjande medicin. Andra alternativmediciner som inte riktigt används länge är bland annat en astmacigarett.
Anders Cronlund visar Farmacihistoriska museets samling av förgyllda apoteksskyltar. Skyltarna kommer från den tid då folk inte kunde läsa och fick förlita sig på symboler för att hitta till apoteket. Foto: Stefan Källstigen
Dessutom finns här en stor samling med förgyllda skyltar, från den tiden då folk inte kunde läsa och fick förlita sig på symboler för att hitta till apoteket.
Och kanske skulle de mindre museerna behöva liknade skyltar nu. För trots att vi är läskunniga är det svårt att hitta dem, men sina undangömda rum och minst sagt snåla öppentider.
Cigarett för astmatiker. Lightcigarettens anfader? Foto: Stefan Källstigen
Ett av de mer tillgängliga på listan är Almgrens Sidenväveri & Museum på Repslagargatan, mitt på Södermalm. Här kan du titta in för att lära dig mer om hur siden bara ransonerades ut till rika, hur sidenfabrikerna i Stockholm var arbetsplats för 2000 personer, framför allt kvinnor och en påminnelse om vilken industristad vår huvudstad en gång var.
Sju märkliga museer du bara måste besöka!
Hej
Catharina Ingelman-Sundberg
… som förutom att skriva bästsäljande feelgood-böcker även jobbar som museindentent och som har skrivit boken Stockholms dolda museer (2000).
Varför skrev du den boken?
– Det finns så mycket underbart att lära sig på de här dolda museerna.
Har du något favoritmuseum, bland de mindre i Stockholm?
– Väverimuseet är otroligt häftigt. Det finns en sådan djup kunskap. Sen gillar jag Bellmanmuseet och Diakonimuseet är jätteintressant ur ett kvinnohistoriskt perspektiv, ja alla museum i min bok (32 stycken, reds anm) är viktiga för att de visar människans historia på olika sätt.
Ändå är det många av de museum du skrivit om som stänger…
– Ja, det är inte riktigt klokt. Biologimuseet på Djurgården där det finns helt unika väggmålningar och nu snart även Måleriyrkets museum.