Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Jesper Waldersten visar publiken sin värld

Jesper visar alla sina sidor i ny utställning.
Jesper visar alla sina sidor i ny utställning.
Konstnären Jesper Waldersten är aktuell med ny utställning på Fotografiska. Här står han framför en vägg av sina konstverk.
Jesper Waldersten framför sin "mordutredning".

Med ett hundratal bilder, filmer och dikter vill Jesper Waldersten visa sin publik att det finns magi överallt.
– Vi behöver bara titta upp, säger han.

ANNONS

Jesper Waldensten är mån om besökarna. Hela fotografiskas första våning kommer vara vigd åt hans nya utställning All over ända fram till sommaren. Det handlar om bilder, dikter och filmer som, förutom att ha en egen berättelse, på ett eller annat sätt ska förklara Jespers process. Hur han, med sitt öga för linjer och vinklar, hittar bilder i nästan allt.

Magi överallt

– Titta här, säger han och pekar på en serie bilder på is, ett fruset Mälaren.

Ett hål som någon pilkat i ser kan vara ett svart hål, eller ett ondskefullt öga. På en annan bild har han fotograferat snöflingor, skrivit ut bilden och målat på den. Sen fotat igen.

– Det finns magi överallt som jag hittar med enkla redskap egentligen. Man måste bara titta upp ibland.

Snöflingor har blivit döskallar i Walderstens värld.

Snöflingor har blivit döskallar i Walderstens värld.

Det kan vara mörkt ibland

Jesper Waldersten

Att det varit en lustfylld process märks när Waldersten står framför sina verk och berättar hur han letat nya skuggor, målat och rispat på utskriva verk och sen plåtat igen. Varje bild har minst två lager, helst fyra, precis som en komage, menar han.

–  Det kan se enkelt ut. Det kan vara mörkt ibland. Men jag har alltid en djupare tanke bakom allt och jag vill att det ska vara lustfyllt.

ANNONS

Trots att penslarna, skrivmaskinen och kameran alltid varit hans verktyg är detta hans första riktiga fotoutställning. De stora svartvita verken som, beroende på vad du själv har i ryggsäcken, kan verka lite skrämmande mer har en hel del lek och humor i sig.

Grannar mot samverkan. Skönt att gå emot strömmen ibland.

Grannar mot samverkan. Skönt att gå emot strömmen ibland. Men den som är bekant med Walderstens konst känner igen sig direkt.

Varför vill du visa åskådarna din process?

– Idén med utställningen är ju att det finns magi överallt. Genom att visa hur jag jobbar hoppas jag kunna trigga folk att hitta den själv.

Han fortsätter:

– Jag har kommit till en punkt i mitt liv när jag känner att jag vill ge det här som en present till andra – särskilt till de som är lite vilsna. Och de som tror att de är något.

Utställningen består av ett 100-tal verk som tar upp hela nedervåningen. Olika rum ska representera olika delar av Jespers person, vissa privatare än andra. Bland annat finns en bild på hans farfars första hus där ditritade gastar vakar över byggnaden.

– Ja, farfar var lite tuff, säger konstnären och vilar blicken på bilden.

Sen går vi fort vidare till nästa rum präglat av Walderstens karaktäristiska stil: tjock tusch, enkla linjer, hårdrocksdöskallar i nästan bara svart och vitt.

En mordutredning

Vid slutet av finns en stor vägg med massor av  skisser och bilder. En mordutredning, menar Jesper, där du ska kunna dra associationer mellan bilderna här och det du nyss sett.

–  Här lär man känna mig på ett annat sätt. Då tror jag man vill tillbaka in till utställningen och se allt igen.

Jesper Waldersten står bakom sin konst . Foto: Johan Thornton

Jesper Waldersten står bakom sin konst . Foto: Johan Thornton

Utställningen All over har premiär på Fotografiska 8 mars.

Fakta

Ritade till Iron Maiden

Namn: Jesper Waldersten

Född: 1969

Karriär: Illustratör i Dagens Nyheter, skrivit och illustrerat flera böcker samt ett tiotal soloutställningar. Utställningen på Fotografiska är den första renodlade fotoutställningen han gör.

Gillar hårdrock:  Jesper lärde sig illustrera hemma på kammaren samtidigt som han lyssnade på Iron Maiden. Utställningen har vissa blinkningar till den tiden, bland annat en film som säger: ”Om ingen förstår dig är det antagligen bara för att du är ett geni.

 

Fotografiska, Stadsgårdshamnen, Stockholm, Sverige