Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Kändistätt när stans museum blickar tillbaka

I fotoserien Vinter (2007) skildrade Lars Tunbjörk sina svårigheter under årstiden. Projektet blev som en sorts terapi.
I fotoserien Vinter (2007) skildrade Lars Tunbjörk sina svårigheter under årstiden.

På Moderna Museet kastas vi 50 år tillbaka i tiden genom Warhol 1968. Samtidigt uppmärksammar Nobelmuseet 50-årsdagen för mordet på Martin Luther King och Fotografiska visar den bortgångna världsfotografen Lars Tunbjörks livsverk.
I höst är det retrospektiv som ­gäller.

En trappa ned på Moderna Museet är väggarna klädda i silver, precis som de var i Warhols första studio i New York – The Factory. Här hittas just nu Warhol 1968 – en utställning om Andy Warhols tidigare utställning på museet det året.

I den första utställningsdelen blandas självporträtt med Brillo-boxar, stora målningar med blommor och konstnärens privata fotoalbum från 1968.

1968 hade Andy Warhol sin första utställning på Moderna Museet. Då var konstnären och Gamla Stan-bon Casimir Messner där. Härom veckan var han tillbaka för att ta del av den nya utställningen.

1968 hade Andy Warhol sin första utställning på Moderna Museet. Då var konstnären och Gamla Stan-bon Casimir Messner där. Härom veckan var han tillbaka för att ta del av den nya utställningen. Foto: Daniel Diaz

1968 hade Andy Warhol sin första utställning på Moderna Museet. Då var konstnären och Gamla Stan-bon Casimir Messner där.

”Det här är originalet”, säger Casimir och (som man som vanlig besökare inte får göra) lägger ömt handen på Brillo-boxen. Foto: Daniel DiazOch ur högtalarna ljuder musik från The Velvet Underground, bandet som Andy Warhol var manager för och som ursprungligen fungerade som husband i hans studio.

Dubbelheten är
det magnetiska
i Warhols
konst.

John Peter Nilsson,
curator på Moderna Museet

Genom ett trettiotal verk försöker museet ge en mer komplex bild av Andy Warhol – där mordförsöket som konstnären utsattes för knappt tre månader efter Stockholmsutställningen fungerar som brytpunkt.

En kritisk spegel

– Han var inte bara en cynisk entreprenör som gjorde vad folk ville ha, utan en konstnär som var extremt intresserad av det som hände i samhället. Det är den nyanserade bilden av Warhol vi vill visa, säger John Peter Nilsson som har curerat utställningen.

Det blir tydligt i den sista delen.

I det vitmålade rummet hänger både beställningsporträtt och skivomslag på väggarna. Där hänger också porträttmålningen av Mao Tse Tung som han skapade i samband med att Richard Nixon åkte till Kina för första gången 1972.

– Det var en stor händelse i både USA och världen. Och vad gör Warhol? Jo, han porträtterar Mao Tse Tung som vilken kändis som helst. Han är ingen moralist, men han är en kritisk spegel. Den dubbelheten är det magnetiska i Warhols konst, säger John Peter Nilsson.

Warhol 1968 på Moderna Museet är en utställning om Andy Warhols utställning på museet det året.

Warhol 1968 på Moderna Museet är en utställning om Andy Warhols utställning på museet det året. Foto: Daniel Diaz

Absurda vardagsbetraktelser

Någon annan som, utöver sitt öga för absurda vardagsbetraktelser, kunde ha en kritisk syn på tillvaron var den världskända svenska fotografen Lars Tunbjörk, som hastigt gick bort för tre år sedan.

På Fotografiska får vi nu kika in i hans värld genom utställningen Tunbjörklandet – blicken från sidan, som curerats av hans hustru, filmaren Maud Nycander, och fotografen Hasse Persson.

Motiven bland de drygt 200 verken i utställningen varierar minst sagt. Men Tunbjörks säregna stil, med de starka färgerna och ljuset från den hemmasnickrade blixten, och hans förmåga att se saker som ingen annan, är konstant.

Motiven bland de drygt 200 verken i utställningen varierar minst sagt. Men Tunbjörks säregna stil, med de starka färgerna och ljuset från den hemmasnickrade blixten, och hans förmåga att se saker som ingen annan, är konstant. Foto: Sandra Eriksson

Här hänger ett brett urval av Tunbjörks samlade verk, från hans första år som fotograf i hemstaden Borås, till naturbilderna som togs till hans sista ofullbordade projekt.

En halvnaken manskropp i en gigantisk Kalles Kaviar-tub, familjer på campingsemester, en lätt hukad äldre- man som passerar under den böjda vägskylten på Diagnosvägen, tomma amerikanska kontorslandskap och klädbyten på modeveckan i Paris samsas på väggarna.

Motiven bland de drygt 200 verken i utställningen varierar minst sagt. Men Lars Tunbjörks säregna stil, med de starka färgerna och ljuset från den hemmasnickrade blixten, och hans förmåga att se saker som ingen annan, är konstant.

Lars Tunbjörks tre naturfotografier hör till hans sista påbörjade projekt innan han gick bort 2015.

Lars Tunbjörks tre naturfotografier hör till hans sista påbörjade projekt innan han gick bort 2015. Foto: Sandra Eriksson

Kamp för rätten till frihet

På Nobelmuseet uppmärksammas en annan världskändis och Nobelpristagare. Där handlar höstens stora utställning nämligen om Martin Luther King Jr, hans kamp för rätten till frihet och vikten av grundläggande mänskliga rättigheter.

Vi har diskuterat
möjligheten att göra
en King-utställning
i ett par år.

Olov Amelin, museichefen
på Nobelmuseet

Dr. Martin Luther King Jr leder marschen från Selma till Montgomery, 1965.

Dr. Martin Luther King Jr leder marschen från Selma till Montgomery, 1965. Foto: Pressbild/Nobelmuseet/Steve Schapiro/Corbis/Getty Images

Besökarna får ta del av en berättelse om Nobelpristagaren och den amerikanska medborgarrättsrörelsen, mestadels genom filmer och bilder – men även ett antal arkivdokument som aldrig tidigare visats utanför USA.

– Vi har diskuterat möjligheten att göra en King-utställning i ett par år. Det är 50 år sedan King mördades. Hans gärning var extremt betydelsefull då, men hans idéer och antivålds-filosofi är evigt aktuella, säger museichefen Olov Amelin.

Utställningen som innehåller omkring 200 objekt tog nästan tre år att sätta samman, berättar curatorn Ashley Woods som hoppas att den ska uppmuntra publiken att engagera sig.

– Precis som King borde vi alla försöka vara mer aktiva i vårt samhälle. Stå upp för våra egna och andras rättigheter och säga i från mot orättvisor.