Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Kolla konst och njut av grönskan – samtidigt

Karin Wibergs White fox 2014.
Karin Wibergs White fox 2014.

Det är äntligen sommar och hög tid att ta sig ut till några av Stockholms prunkande pärlor. Vi bad konstappen Artworks tipsa om tre ställen: På Djurgården, i Bellevueparken och på Thielska Galleriet.

ANNONS

Karin Wiberg på Thielska galleriet

På Blockhusudden, längst ut på Djurgården, ligger en stor vit byggnad med grönt tak på en kulle. Huset är omgärdat av en hög mur och stod klart för finansmannen och konstsamlaren Ernest Thiel att flytta in i 1907. Än idag är det påtaglig att det är ett privat hem som öppnats upp för allmänheten och att samlingen satts samman av en man med stor passion och direkt relation till den konst som gjordes i hans samtid.

I år befolkas parken av Karin Wibergs vita skulpturer. Några är små, till exempel ett gäng spöken som håller till bakom en ek. Men här finns också en stor räv, ett antal kvinnofigurer och två rådjur som tittar upp ur sommarängen. De stirrar intensivt och lite uppfordrande. Precis sådär som rådjur gör. Wibergs skulpturer, med sina stora ögon och lite mystiska aura, lyckas locka både till skratt och eftertanke.

Skulpturerna visas till och med den 1 oktober. Det är fri entré både till trädgården och Café Monika Ahlberg. Kaféet som har ett ytterst välförtjänt rykte om sig att servera både bra lunch och underbara bakverk.

Mer info: https://artworksapp.com/shows/moments-2/


Maria Misenbergers verk Acceptans/Acceptance 2014. Foto: Urban Jörén

Maria Misenbergers verk Acceptans/Acceptance 2014. Foto: PRESSBILD/Urban Jörén

Maria Misenberger på Carl Eldhs Ateljémuseum

Bellevueparken är en prunkande oas i Norrtull. Högst upp, med utsikt över Brunnsviken, ligger skulptören Carl Eldhs Ateljémuseum. Han dog redan på 1950-talet och idag är hans hem omgjort till ett av Stockholms i särklass vackraste och mest personliga museer.

ANNONS

Varje år bjuds en nu levande konstnär in att ställa ut i lokalerna och interagera med den unika miljön som är full av Eldhs arbeten. I år föll valet på Maria Miesenberger. Det finns all anledning att vara glad över det beslutet. Under den poetiska titel Till hälften ängel finns hennes skulpturer omsorgsfullt placerade både inomhus och i parken som omger byggnaden. Skulpturen Change of direction, i form av en bronskropp på språng, är placerad sex meter upp i luften utomhus.

Öppettiderna är 12 – 16, tisdag till söndag. Varje heltimme är det insläpp för visning på svenska. Kl 13:30 visas utställningen på engelska.

Mer info: https://artworksapp.com/shows/half-an-angel/


Eva Hild visas upp i det gröna på Djurgården. Foto: Pressbild

Eva Hild visas upp i det gröna på Djurgården. Här skulpturen Wave, 2017. Foto: PRESSBILD

 

Eva Hild på Djurgården

Under sommaren visas sex skulpturer på Djurgården av Borås-baserade konstnären Eva Hild. Skulpturerna är placerade mitt i grönskan, på båda sidorna om Djurgårdsbrunnskanalen. Vissa är svarta, andra vita och en är omålad. Alla är stora och tillverkade i aluminium. Formerna är organiska, kurviga och varje skulptur utgör verkligen sitt egna mikrokosmos. Bäst utforskar man dem genom att gå runt och titta från olika håll. Vid varje konstverk finns också en QR-kod som ger information. Galleriet representerar konstnären och har varit med och arrangerat utställningen. På sociala medier kan man följa konsten via #hildstockholm.

Det är ingen mindre än Prins Daniel som har initierat det här projektet. Han invigde också utställningen som pågår till den 31 augusti.

Mer info: https://artworksapp.com/shows/among-wave/

Katrinebergsbacken 16, 117 61 Stockholm, Sverige