Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

170 antagna konstnärer till Liljevalchs vårsalong

Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs, är nöjd med årets urval av konstnärer.
Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs, är nöjd med årets urval av konstnärer.

Den 10 januari öppnar dörrarna till nästa års utgåva av Vårsalongen på Liljevalchs konsthall. Nu står det klart att 170 konstnärer har blivit antagna till utställningen.

ANNONS

Nästan 3000 ansökningar har kommit in från konstnärer runt om i landet till Vårsalongen 2020 på Liljevalchs, som öppnar dörrarna den 10 januari.

Fler verk av fler konstnärer

Nu har en jury bestående av konstnären Lars Lerin, konstnären och designern Bea Szenfeld och Liljevalchs chef Mårten Castenfors valt ut 170 konstnärer som ska få visa upp 330 verk.

Jämförelsevis valdes 245 verk av 136 konstnärer till förra vårens upplaga.

– Vi försöker hitta konstnärer som har en egen röst. Det är en ynnest att få se alla de här ansökningarna, men många försöker göra konst med stort k. Då försöker man göra konst och inte något eget. Det blir ganska tråkigt, säger Mårten Castenfors. 

mc1

De försöker även hitta en bra bredd på de olika stilarna och teknikerna som konstnärerna använder, menar Liljevalchs chef Mårten Castenfors. Foto: Mattias Lindbäck

Mer kvinnor än män i konstvärlden

Av de sökande var mer än dubbelt så många kvinnor som män, vilket brukar vara fallet. Av de som antogs var 97 kvinnor och 73 män.

– Det är en bild av konsten i Sverige. Jag tror att väldigt många runt om i landet sitter och håller på. Majoriteten av de som jobbar i konstvärlden är kvinnliga konstnärer och det är väl jättebra.

Ungefär hälften av de uttagna kommer från Storstockholmsområdet.

– Hur vi än gör brukar det bli så, eftersom det bor mycket folk här. Sen är det kul när det kommer någon från Överkalix eller något annat ställe konstigt ställe i norra Värmland. Då blir man glad.

Liljevalchs Konsthall

Måleri är den populäraste tekniken på Vårsalongen, med 168 verk. Foto: David Magnusson

En nyckel till konstvärlden

I år besökte över 100 000 personer utställningen, vilket är något färre besökare än rekordsiffran från 2018 då omkring 120 000 personer kom.

Vad kan det betyda att få ställa ut hos er? 

– Dels är det kul att få bli sedd av så många. Det kan också betyda att man får sälja sin konst, vilket också är väldigt skojigt. I enstaka fall kan de plockas upp av en gallerist och få en nyckel in till konstvärlden. 

Vårsalongen 2020 pågår mellan den 10 januari och den 22 mars på Liljevalchs. 

Liljevalchs, Djurgårdsvägen, Stockholm, Sverige