Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Konstnärer tolkar svensk hiphop

Den 20 oktober öppnar utställningen Folkmusik 2.0 – Svensk hip hop remixad.
Den 20 oktober öppnar utställningen Folkmusik 2.0 – Svensk hip hop remixad.

Snart förvandlas Kulturhuset Stadsteatern till en arena för svensk hiphop. Den 20 oktober har utställningen Folkmusik 2.0 - Svensk hiphop remixad premiär.

Från Neneh Cherrys Buffalo Stance i slutet av 80-talet, till Erik Lundins Suedi för ett par år sedan. Folkmusik 2.0 – Svensk hip hop remixad tar ett grepp om inflytelserika låtar, såväl som mode och språk.

Hiphopen som en av dagens viktigaste kulturella krafter

Utställningen är den största hittills om den svenska hiphopen, som här ska visas upp som en av dagens viktigaste kulturella krafter.

Nio konstnärer tolkat nio låtar och skapat audiovisuell konst av svensk hip hop. Här möter videor och starka beats berättelser om stil, identitet, politik, självständighet, antirasism och feminism.

– Vi vill skapa en helhetsupplevelse byggd på samplingar från svensk hip hop, från 1983 till oändligheten. Musikvideon blir ett rum, låten en dokumentär, säger curatorn Erik Hedman.

Utställningen pågår till slutet av januari

Fredagen den 20 oktober, mellan klockan 18 och 21, bjuds det in till öppen vernissage.

Men ända fram till slutet av januari kan du hänga med på resan från gatukultur till populärkultur, då hela Kulturhuset Stadsteatern andas hip hop i form av dans, livekonserter, filmvisningar, workshops och samtal.

Fakta

Vernissage: Folkmusik 2.0 – Svensk hip hop remixad

Medverkande: Maria Decida Wahlberg, OY (Senay Berhe, Helena Ringvold, Tim Dalrud/Per Larsson), Oliver Martin Henriquez, Santiago Mostyn, Theresa Traore Dahlberg & Andreas Nur, Lotta Ankargård, Daniel De Viciola, Hasti B & Blizzy R och Ilja Karilampi.

Fotograf: Märta Thisner

Öppen vernissage: Fredag 20 oktober, klockan 18–21. Galleri 5, våning 5, Kulturhuset Stadsteatern. Fri entré. Mingel och bar i Café Panorama. DJs: Ladieslovehiphop

Fakta

Utställningen Ortens favoriter flyttades fram

I slutet av oktober 2017 var även Scenkonstmuseets utställning om hiphopmusik i Sverige, Ortens favoriter, tänkt att öppna.

Men i somras kom beskedet att utställningen flyttas fram. Genom att vända på det tänkta projektupplägget startar man istället med en programverksamhet och en turné runtom i landet för att samla in material till vad som förhoppningsvis blir en ännu bättre utställning.

Ännu är inga datum spikade för turnén, men Scenkonstmuseet fortsätter att arbeta tillsammans med utställningens ambassadörer och de planerade turnéorterna och presenterar nya datum under hösten.

Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm, Sverige