Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Sex konstnärer utforskar meningen med livet

Heba Y. Amin Operation Sunken Sea, 2018 – ongoing Mixed media, performance, installation, video
Heba Y. Amins videoinstallation Operation Sunken Sea, 2018.

I slutet av april är det vernissage för en ny utställning med fokus på konstens innersta kärna: Att bli berörd.
Med fotografi, video och film väcker sex konstnärer tankar om vad som egentligen är meningsfullt i våra liv.

ANNONS

Under Kulturnatten, den 27 april, har grupputställningen Berör mig vernissage på Kulturhuset Kapsylen på Södermalm.

Utställningen är ett samarbete mellan Centrum för fotografi (CFF) och Kulturhuset Stadsteatern och utforskar beröring på olika sätt och vad som är meningsfullt i våra liv.

– Både fysiskt, mentalt, känslomässigt och estetiskt. Vi vill med utställningen påminna om konsten och kulturens innersta kärna – att bli berörd. Vad innebär det, hur känns det? säger Maria Patomella, verkställande producent för Konst, Design och Mode på Kulturhuset Stadsteatern i en kommentar.

Operation Sunken Sea får svensk premiär

Bland annat visas den egyptiska konstnären Heba Y. Amins videoinstallation Operation Sunken Sea, som blev omskriven som ett av de mest intressanta verken efter Berlins konstbiennal 2018. Installationen väcker frågor om patriarkala strukturer och koloniala konstruktioner, utformade av män som i olika tider gjort anspråk på äganderätten till Medelhavet. Samtidigt sätter den dagens migrationsproblematik i centrum.

Nattens ångest

Aida Chehrehgoshas serie I can’t stop thinking, handlar i stället om de återkommande tankarna på ett barns försvinnande. Hennes fotografier, Black Thoughts, bearbetar ångesten som nattens mörker skapar.

Snövit Hedstierna reflekterar med sin konst över kvinnokroppen och samhällets idé kring denna, medan Martina Hoogland Ivanow undersöker människors behov av närhet.

Martina Hoogland Ivanows verk Early Reading, 2018, tydliggör de beröringar som vi eftertraktar och hotas av.

Martina Hoogland Ivanows verk Early Reading, 2018, tydliggör de beröringar som vi eftertraktar och hotas av. Foto: Pressbild

Undersöker det omedvetna

Kent Klich belyser situationen i Gaza genom böcker, utställningar och filmer. Här visas filmen Killing Time som består av sekvenser tagna från mobiltelefoner, som var det sista de namngivna personerna filmade innan de dog. ”Kanske bär mobiltelefonen det förlorade livet på ett sätt som sakerna i huset bär de förlorade kroppsdelarna” skriver Judith Butler skriver i förordet till boken med samma namn.

ANNONS

Till sist undersöker Lovisa Rinborg det omedvetna med sina fotografier av drömlika scener, där gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ut.

När: Vernissage 27 april kl 18-24. Pågår fram till och med 16 juni
Var: Tjärhovsgatan 44, Södermalm

Kapsylen, Tjärhovsgatan, Stockholm, Sverige