Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ta en konstrunda på krogen i helgen

NUG:s målning på Taverna Brillo.
Gatuartisten NUG:s målning på Taverna Brillo.

Strunta i gallerierna och konstmuseerna den här helgen. Det finns ju gott om konst på andra ställen också. Krogen till exempel.

ANNONS

Vi lät konstguiden Artworks guida till en något annorlunda krogrunda där konst står på menyn.

Taverna Brillo

Smit in via entrén på Humlegårdsgatan 19 och du kommer direkt till Taverna Brillos marknad som är uppbyggd som ett torg med uteserveringar, barer och bageri, fast inomhus. Med det välvda markisliknande taket har Jonas Bohlin skapat en illusion av en bakgata någonstans vid Medelhavet och på väggen längs med långsidan har Sveriges motsvarighet till Banksy, NUG målat ett 50 meter långt konstverk. Inne i restaurangdelen hänger målningar av Håkan Rehnberg, Denise Grunstein, skulpturer av Dan Wolgers samt målningar av äldre konstnärer som Sven X:et Erixson.

Adress: Humlegårdsgatan 19

Öppettider: varierar men vanligtvis 07.00 till 02.00

Orange monumentalmålning av Emanuel Röhss på Hillenberg.

Orange monumentalmålning av Emanuel Röhss på Hillenberg. Foto: Pressbild

Hillenberg

Till skillnad från flera av Stureplansgruppens krogar där det är klackarna i taket är restaurang Hillenberg den präktiga storasystern. I köket står Karl Ljung som vi känner igen från TV-programmet Kockarnas Kamp. Inredningen är grå och stilren. Den svenske konstnären Emanuel Röhss, baserad i Los Angeles, har stått för färgklickarna: en multikolorerad heltäckningsmatta och en orange ­monumentalmålning som täcker fondväggen i lokalens inre. Är du här tidigt får du nöja dig med en titt genom fönstren, restaurangen öppnar först 17 på lördagar, innan du strosar vidare mot Riche.

Adress: Humlegårdsgatan 14

Öppet: varierar men vanligtvis 11.15 till 01.00

ANNONS


Ragnar Perssons skisser i Lilla baren på Riche. Foto: Privat.

Ragnar Perssons skisser i Lilla baren på Riche. Foto: Artworks.

Riche

På fredagar kommer du springa på kostymnissar och mediapersonligheter. Tidiga förmiddagar är däremot en gyllene tid att njuta av konsten här. Menyerna av Jockum Nordström och de glaserade toalettstolarna av Roger Andersson är svåra att missa. Desto färre uppmärksammar fönsterutsmyckningarna av Gunilla Klingberg, öltapparna i Lilla Baren av Sara Söderberg, väggmattan av Märta Måås-Fjetterström eller affischen mellan Lilla Baren och köksavdelningen av Jonas Nobel. Fram till mitten på juni pågår en utställning av galleriet Steinland Berliners konstnär Ragnar Persson. Medan du väntar på att få beställa i Lilla Baren kan du kolla in hans hårdrocksinspirerade blyertsteckningar inglasade under bardisken.

Adress: Birger Jarlsgatan 4

Öppet: varierar men vanligtvis 07.30 till 02.00

Konstnärsbaren. En klassiker i Stockholms konstkrogvärld.

Konstnärsbaren. En klassiker i Stockholms konstkrogvärld. Foto: Artworks

KB – Konstnärsbaren

Ta en paus från all samtidskonst och glid över på andra sidan Birger Jarlsgatan till Konstnärsbaren för en fika. Restaurangen som invigdes redan 1891 huserar på bottenvåningen av Konstnärshuset medan övervåningen sedan länge varit ett tillhåll för stamgäster. Här finns en enorm väggmålning som kom till en blöt natt då Stockholms konstnärselit efter ett sammanträde åt gott, drack grogg och målade. På plats fanns bland andra Isaac Grünewald, Robert Högfeldt och John Jon-And.

Adress: Smålandsgatan 7

Öppet: varierar men vanligtvis 11.30 till sentSturehof

Stureplans kanske mest anrika restaurang Sturehof öppnade upp dörrarna för första gången 1897 och har sedan dess bytt skepnad ett antal gånger. Sedan 2007 har även konstnärerna Ulf Kihlander och Marti Wickström varit ansvariga för konsten på Sturehof. Duon som går under namnet Kiwi har gjort utställningar i matsalen, väggmålningar i galleriet och köpt in verk till restaurangens permanenta samling.

Adress: Sturegallerian 42

Öppet: alla dagar 11 till 02


Under Bron

Avsluta konstrundan på Söder. Vattenhålet Trädgården som ligger under Skanstullsbron i Stockholm har dragit hundratusentals besökare sedan starten 2003. Under höst- och vintertid stänger man dock igen själva trädgården och istället huserar vinterklubben Under bron, som beskrivs som Trädgårdens elaka syskon. Här arrangeras alltifrån klubbkvällar och konstutställningar.

Adress: Hammarby Slussväg 2

Öppet: fredag och lördag 22-05

Guiden är ett samarbete mellan Allt om Stockholm och Artworks – ett Hemnet men för konst

Sturehof, Stockholm, Sverige