Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Kostymer är också konst

Kostym från föreställningen Det var inte jag. Igen.
Kostym från föreställningen Det var inte jag. Igen.

Både Kulturhuset och Thielska galleriet har utställningar med kläder i fokus just nu.

Kulturhuset – Uppdrag Kostym

För ett par år läste många med sorg att varumärket V Ave Shoe Repair försatts i konkurs. Vilken tur att den begåvade och prisbelönta designduon Astrid Olsson och Lee Cotter inte bara vill arbeta med kläder för detaljhandeln. I en fantasieggande utställning visas unika plagg för scenkonstframträdanden, ett antal kostymer från dansföreställningar signerade koreografen Kenneth Kvarnström.

Astrid Olsson och Lee Cotters favoritkulör är svart. De menar att svart som färg, och icke-färg förmedlar en speciell sorts magi, som skapar ordentligt md utrymme för betraktarens egna tolkningar och fantasier. Utställningen pågår till och med 20 augusti.

Från Astrid Olsson och Lee Cotters utställning.

Av Astrid Olsson och Lee Cotters från Kennet Kvarnströms uppsättning TRE. Foto: Bengt Wanselius


Thielska Galleriet – Minnets kläder. Mode ur Tonie Lewenhaupts samling.

Thielska galleriet upplåter under sommaren sina gallerier för temporära utställningar till exklusiva dräkter. Bland annat ett imponerande antal tillverkade mellan 1947 och 1957, signerade Christan Dior. Färgen svart dominerar. Användbarheten är påtaglig, man skulle utan problem kunna röra sig i både klänningarna och kavajerna. I rätt storlek vill säga, skyltdockorna har definitivt mindre mått än medelkvinnan.

Utöver det praktiska och stilrena ytterst eleganta klänningar för de glamorösaste festerna. Vem skulle inte önska svepa omkring i en bohemisk kreation i skimrande rosa, beströdd av pärlor? Utställningen visar upp imponerande hantverksskicklighet, men lyckas samtidigt påminna om att kläder är till för att användas och älskas. Utställningen pågår till och med 1 oktober.

bild-4-christian-dior-aftonkla%cc%88nning-med-stort-dekollet

Christian Dior, aftonklänning med stort dekolletage, 1950, sidenfaille och tyll. Foto: Johanna Wulff

Guiden är gjort i samarbete med konstappen Artworks

 

Fakta

Fler tyg på museum

Om de här båda utställningar inte tillfredsställer ens behov av textil och historia rekommenderas ett besök på Livrustkammaren. Sveriges äldsta museum med en fascinerande samling belägen i Slottsbacken. Här finns möjlighet att lära sig allt om regentlängden och begrunda värdet av en uppstoppad sadlad häst. Streiff var hästen som Gustav II Adolf red när han stupande på slagfältet i Lützen. I montrarna finns bland annat en av Drottning Victorias förmiddagsklänningar, Lillprinsens uniform och Karl XV:s kröningsuniform.

Kulturhuset, Stockholm, Sverige