Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Moderna möblerar om – se konsten på ett nytt sätt

Moderna museet hänger om sin samling
Moderna hänger om den fasta utställningen och drar fram klassiker ur arkiven.

Nästan 300 konstverk hängs om, flyttas fram och byter plats.
Den nya fasta utställningen lyfter dessutom fram kvinnor och svenska konstnärer.

ANNONS

Om du tillhör du den skara som släntrar ut på Skeppsholmen då och då, ser den fasta utställningen på Moderna, tar en kaffe och köper en affisch så har vi goda nyheter. (Förutsett att du inte vill att allt alltid ska vara som vanligt)

Ny version av det gamla

23 november är det premiär för en ny version av den fasta utställningen och den här gången är det en större omgörning med 297 konstverk  på andra ställen än du är van vid. Och en hel del nytt: Samlingspresentationen innehåller nu ännu fler verk av kvinnliga konstnärer och en större andel svenska konstnärer än tidigare.

–  Att sammanföra konstverk från olika tidsperioder visar oss ytterligare hur mäktig konstens tidlösa förmåga är att skildra människans tankar och känslor, säger Moderna Museets nya överintendent Gitte Ørskou, i en kommentar.

X-et tillbaka

Bland annat handlar det om en stor presentation av Siri Derkert. Sven X-et Erixsons Danslokal i Telemarken och Ola Pehrsons hunt for the unabomber är också svenska välbekanta verk som efter några års frånvaro nu ställs fram igen.

Andra nyheter är att Robert Rauschenbergs Monogram, Henri Matisses Marockanskt landskap och Sigrid Hjerténs Ateljéinteriör har fått en nya platser och presenteras i nya konstellationer.

Fakta

Fest på Museet

Lördagen den 23 november blir det stor konstfest för att fira den nya samlingsomhängningen.

Klockan 11.30 invigs samlingen av museichef Gitte Ørskou, sedan följer visningar av samlingen, konstnärssamtal och presentationer i Biografen hela dagen.

Festen börjar klockan 11 och pågår till klockan 18. 

Moderna Museet, Exercisplan, Stockholm, Sverige