Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Mysigaste museerna just nu

Artworks guidar till tre heta utställningar just nu.
Artworks guidar till tre heta utställningar just nu.

Gå på teceremoni, se en mumie i 3D eller låt dig förföras av tuschmåleri. Sol och sommar i all ära, ibland är det skönt att gå på museum. Artworks gudiar till ett par fascinerande museer och utställningar i Stockholm.

ANNONS

img_0620

Traditionell teceremoni, Etnografiska Museet, Djurgården

Utställningen Magasinet placerar 6,000 föremål ur museets samling i vitrinskåp och lådor. Här finns lika mycket fantasieggande som fascinerande, allt från giftpilar till skålar tillverkade i skelett. Allt placerat oavsett geografiskt ursprung, tillverkningsdatum eller tidigare sammanhang, men i god museiordning är också varje föremål nogsamt dokumenterat. Den informationen navigeras via surfplattor.

Är man på museet en onsdagseftermiddag kan man besöka det undanskymda tehuset Zui-Ki-Tei. En medlem ur Japanska tesällskapet svarar på frågor om te och serveras grönt te och kaka mot en avgift. På fredag erbjuds teceremonier. Det är precis lika behagligt som det låter att avnjuta en och en halv timmes te enligt urasenke-skolans föreskrifter.

Adress: Etnografiska ligger i Museiparken på Djurgårdsbrunnsvägen 34
Läs mer: https://artworksapp.com/shows/japan-image-and-self-image/

img_0621

Mumier och arkeologiska fynd, Medelhavsmuseet, City

Ett stenkast från Drottninggatan ligger en magisk plats för alla som gillar mumier och kardemummakaffe. Umur Telmen, restauratören bakom Halv Grek Plus Turk på Östermalm, ser till att ingen blir besviken på maten och den senaste 3D-tekniken levandegör museets imponerande samling av mumier.

Utöver allt spännande som rör Egypten visas en specialutställning om Palmyra. Ett område som i princip var okänt när den unge svenska arkeologen Turne Arne red förbi våren 1907. Hans inventeringar blev startskottet för utgrävningar som visat på att människor bott på den här plasten sedan stenåldern. Idag är Palmyra en arkeologisk plats i Syrien som tragiskt associeras med förstörelse. I utställningen får också berättelsen om vår tids Palmyra plats. Den är omskakande och full av kärlek.

Adress: Fredsgatan 2, Stockholm
Läs mer: https://artworksapp.com/shows/stories-from-syria/

img_0616

Makalösa små målningar, Östasiatiska, Skeppsholmen

Vi vet ingenting om den tjusiga kvinnan i grön klänning som ledigt balanserar ett kärl i vänsterhanden. Eller om konstnären heller för den delen. Men vi vet att det är en del av Nationalmuseum’s samling, att den ropades in på auktion i London i början på 1970-talet och att den är gjord i mitten av 1700-talet. Den här pärlan, om 23 x 32 cm, är bara en av de indiska miniatyrmålningar som visas i utställningen Palats & djungel. Utöver måleri visas också konsthantverk tillverkat i samma område mellan 1600- och 1800-tal.

Samtidigt visas sex blommålningar i tusch, av den nu levande konstnären kinesiska Tongxi Xiaochan, i museet rum för måleri. Konstnären placerar måleri och poesi sida vid sida i sina målningar och även om man inte läser kinesiska är det en fröjd för ögat.

Adress: Tyghusplan på Skeppsholmen i Stockholm.
Läs mer: https://artworksapp.com/shows/palaces-and-jungle/

ANNONS
Stockholm, Sverige