Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Se foton efter resterna från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl

Foto av en strålningskontroll i reaktorn.
Foto av en strålningskontroll i reaktorn.

33 år efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl visar Falafelbaren en utställning med fotografier från den drabbade reaktorn.

ANNONS

Efter succén med HBO-serien ”Chernobyl” är det många som har intresserat sig för kärnkraftolyckan i Tjernobyl år 1986 och konsekvenserna av den.

På Falafelbaren på Hornsgatan kan du åka tillbaka i tiden och se fotografier från efter olyckan, i utställningen ”Inside Chernobyl Reactor 4”.

Första och enda i världen

Fotografierna är tagna av den prisbelönta ryska fotografen Victoria Ivleva, som fick följa med in i resterna av reaktorhallen år 1990 och är den enda utomstående personen i världen som har fått göra det efter katastrofen.

– Om du tog ett felsteg kunde du få i dig en dödlig dos av radioaktivitet. Det var både skrämmande och fascinerande”, säger Victoria Ivleva i ett pressmeddelande.

tje

Fotografierna i utställningen belönades med ”World Press Photo Golden Eye Award” 1991. Foto: Victoria Ivleva

Vill locka en ny publik

Ulla Tillgren, som är den som anordnar utställningen, träffade Victoria Ivleva i Leningrad under ett tidigt 1980-tal när de båda var unga journalister.

För fem år sedan kontaktade Ulla fotografen för att höra om hon kunde få ställa ut hennes bilder.

Att ställa ut fotografierna på Falafelbaren, menar hon är ett medvetet val för att så många som möjligt och en ny publik som kanske inte går på museum så ofta ska få möjlighet att upptäcka konstformen.

 – Den unga generationen besökare var inte födda när katastrofen inträffade, men många har sett serien ”Chernobyl” och intresset kring olyckan har ökat dramatiskt. Fotografierna visar den sanna bilden av hur det såg ut i reaktorhallen efter explosionen. De förmedlar en både skrämmande och vacker demolerad radioaktiv miljö, säger hon. 

ANNONS

Utställningen ”Inside Chernobyl Reactor 4” pågår fram till den 4 december på Falafelbaren. 

Falafelbaren, Hornsgatan, Stockholm, Sverige