Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Helgens konstmässa– en hjälp för unga samlare

Mikael Lo Presti och Liva Isakson Lundin står för två av höjdpunkterna under mässan.
Mikael Lo Presti och Liva Isakson Lundin står för två av höjdpunkterna under mässan.

Market Art Fair är tillbaka på Liljevalchs till helgen. Här hoppas de nå och inspirera en ny generation konstsamlare. Mässchefen Carl Sundvall listar höjdpunkterna.

Sedan 2006 har Market Art Fair årligen presenterat ett urval gallerier och konstnärer på den nordiska scenen – med nedslag i den internationella konstvärlden.

Till helgen är konstmässan återigen tillbaka på Liljevalchs. Den här gången är det nya mässchefen Carl Sundevall som håller i trådarna, ihop med konstprofilen Lars Nittve som ligger bakom urvalet.

35 gallerier från åtta städer

– Jag är del av en ny generation konstnyfikna som både har intresset och möjligheten att köpa konst, men som inte riktigt vet vart de ska börja. Med Market Art Fair vill jag hjälpa till att sänka tröskeln och inspirera dem att börja uppleva och samla samtidskonst, säger Carl Sundevall i en kommentar.

På årets mässa medverkar 35 gallerier från åtta olika nordiska städer, där fyra av utställarna är helt nya på Market Art Fair.

När: Fredag–söndag, 13–15 april
Var: Liljevalchs, Djurgårdsvägen 60

Fakta

Carl Sundevall listar 3 höjdpunkter under Market Art Fair

  1. Liva Isakson Lundin, som ställs ut av Wetterling Gallery, är en ung skulptör som fått mycket uppmärksamhet inom konstvärlden. En chans att fånga framtiden redan nu.
  2. Galleriet Standard (Oslo) ställer normalt bara ut på de största internationella mässorna, men har i år valt att visa Mikael Lo Presti på Market Art Fair. Deras medverkan är redan en snackis.
  3. Seminarieserien ”Art in and beyond the instant” där det bland annat talas om feministisk historieskrivning inom nordiskt konstliv. På lördag mellan klockan 12.50 och 15.50.

 

Fakta

Konstpaneler under mässan

Lördag 14 april


Art in and beyond the instant 

En paneldiskussion i samarbete med C-Print för att öka medvetenheten om strukturella fenomen som kan påverka representationen i konstvärlden. Samt konstens roll i att påverka och spegla samhällelig tillväxt i ett politiskt klimat som ständigt förändras.

Klockan 12.45–15.50


Diversity Matters and Inclusion in the Art Sphere

En diskussion som tar avstamp i behovet av att undersöka representationen av mångfald i konstvärlden. Modererar diskussionen gör curatorn Silvana Lagos.

Klockan 13.00–13.50


Vem får synas inom samtidskonsten? 

Ett panelsamtal om konst i ett patriarkalt samhälle och att skriva konsthistoria. Moderator är Annika Wik.

Klockan 14.00–14.50


Home Sweet Home

Ett samtal om konstnärligt utövande som hanterar den ökande nationalismen i de nordiska länderna. Moderar gör Ioana Leca Artistic.

Klockan 15.00–15.50


Collecting Contemporary

Hur definieras en bra konstsamling och hur bygger du en själv? Karolina Bertorp från Moderna Samlare moderarar diskussionen, mellan tre etablerade samlare, om vad som motiverar konstsamlare och tipsar om vilka fällor man ska undvika.

Klockan 16.00–16.45


Söndag 15 april


Livepodd Danielsson & Carlson

Danielsson & Carlson spelar in sin podcast om samtida konst inför publik. Det här avsnittet, Tröskeln in till galleriet, handlar om att våga gå på galleri.

Klockan 12.30–13.30


Performative Reading med Iris Smeds

Konstnären Iris Smeds jobbar med föreställningar om kvinnlig representation och kommersialiseringen av identitet och konst som underhållning. Ofta lyfter hon fram det finansiella och immateriella värdet av konst och människor. Här framträder hon med readingen Alla små nålar läcker cash.

Klockan 14.15


The Critic is Present

När skapades den första konsten? Vad är skillnaden mellan happening och performance? Vad är konst egentligen bra för? Konstkritikern Lars O Ericson reder ut terminologin tillsammans med David Castenfors, chefredaktör för Artlover.

Klockan 15.00-15.30


 

Källa: Market Art Fair
Liljevalchs, Djurgårdsvägen, Stockholm, Sverige