Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Idag: Nu ska fake news krossas

Izabelle Nordfjell Arjeplogs foto visas i utställningen Last night in Sweden.
Izabelle Nordfjell Arjeplogs foto visas i utställningen Last night in Sweden.

Att ifrågasätta skitsnack har aldrig varit så hett som nu. Det tar de nya utställningarna Last Night in Sweden på Fotografiska och Nonsene Warriors på scenkonstmuseet fasta på. Tisdag 19 september är det vernissage.

Den här artikeln publicerades första gången 14 september

Så sent som igår öppnade Fotografiskas Last Night in Sweden, baserad på boken med samma namn, som samlar ett 70-tal av landets främsta dokumentärfotografer i en och samma utställning.

Projektet kom till som ett svar på president Donald Trumps ökända uttalande från början av året då han refererade till det som hände ”last night in Sweden”.

– Det var ingen tillfällighet att Trump tolkade den uppskruvade retoriken i dokumentären på Fox News som om Sverige var utsatt för en terrorattack. För den nationalistiska högern i USA är just integrationsproblemen ett bevis för att den ”svenska modellen” med dess öppna gränser och generösa välfärdspolitik är en katastrof. Med en blandning av verkliga och alternativa fakta framställs Sverige som ett land i kaos, präglat av raskravaller, olösliga motsättningar och massvåldtäkter, säger författaren och historikern Henrik Berggren, som skrivit förordet till boken, i en kommentar.

Fotografierna ska visa hur kvällar i Sverige ser ut

Ihop med Soran Ismail, Eva Hamilton, Lotta Gröning, Staffan Sjöberg, Anna Clarén, Marika Stolpe och Jeppe Wikström, har han valt ut fotografier vars gemensamma punkt alltså är att de ska visa hur kvällar i Sverige faktiskt ser ut, i en tid med desinformation och alternativa fakta.

Industriarbetare på kvällspasset, danskryssning på Östersjön, lägenhetsvisning i Stockholm, förlossning på BB, men också festande på Stureplan ger tillsammans en bild av det svenska vardagslivet, som inte frontar våra tidningar.

Boken med fotografierna skickas till Donald Trump

– Bilderna visar inget paradis eller perfekt samhälle men de är ett svar på den politiserade bilden av Sverige som ett land i kris, tillägger han.

Fotoboken har redan förhandsbeställts av människor i närmare 30 länder – men de allra första exemplaren kommer att skickas till Donald Trump, alla medlemmar i den amerikanska kongressen samt alla ledamöter i EU-parlamentet.

Silvana hyllar samtidens ”nonsene warriors”

Borta på scenkonstmuseet pågår en annan utställning på liknande tema, signerad Silvana Imam, september ut.

Med hjälp av konsten ska det nonsens som våra sinnen utsätts för dissekeras och samtidens ”Nonsense warriors” (som för övrigt även är namnet på utställningen) hyllas.

– Under mina tre år som artist har det varit viktigt för mig att skriva och verka utifrån samtiden, allt som skaver och allt jag älskar. Galleriet kommer att fortsätta ifrågasätta aktuella händelser; både de som blir rubriker och de som faller under medias radar, säger Silvana Imam i en kommentar.


Fakta

Last Night in Sweden & Nonsense Warriors

Last Night in Sweden

13 september – 5 november. Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22

Nonsense Warriors

Hela september. Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2.

Stockholm, Sverige