Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Skräp från vattnet blir kopia av Stadshuset

Rena Mälaren gör ett verk av skräp de plockat upp ur vattnet, bland annat bildäck. Verket ställs ut nu på fredag.
Rena Mälaren gör ett verk av skräp de plockat upp ur vattnet, bland annat bildäck. Verket ställs ut nu på fredag.

Ton av skräp har plockats upp ur Mälaren. Nu görs ett konstverk av skrotet. Verket, som skapas av Rena Mälaren, föreställer Stadshuset. På fredag arrangeras ett vernissage på Kungsholmen.

ANNONS

Under våren har den ideella dykgruppen Rena Mälaren plockat ut mängder med skräp från botten av Mälaren. Bland det som hittas på botten finns bildäck, elsparkcyklar, båtbatterier och andra sopor.

Livemusik och skärpsnack

Nu vill dykgruppen uppmärksamma stockholmarna om hur skräpigt det är i våra vatten och bjuder in till ett vernissage på fredag och lördag.

– Skräpet i vattnet är ett stort bekymmer och det kommer bli värre om vi inte gör något. Det är bara en tidsfråga innan båtbatterierna börja läcka ut bly, som är väldigt giftigt, säger Fredrik Johansson, initiativtagaren till Rena Mälaren.

Från klockan 12 är människor välkomna till pråmen som ligger vid vattnet längs Norr Mälarstrand i närheten av Café Eldkvarn – och Stadshuset.

– Ett band kommer spela på pråmen och sedan har vi dykare på plats som ska plocka skräp från vattnet. Sedan har man möjlighet att ställa frågor till oss från föreningen, säger han.

Konst av skrot från vattnet

På plats får besökarna även att ta del av ett konstverk som dykgruppen bygger upp under veckan. Verket skapas av skräpet som har plockats upp ur vattnet och föreställer Stadshuset – något som inte är en slump.

– Varje stadsdel ansvarar för skräpet, men det borde vara en fråga på högre nivå rent politiskt. Så staden behöver också göra någonting. Vi har flyt i vårt land att vi har färskvatten, men det är inget vi borde ta för givet, säger Fredrik Johansson.

ANNONS

Minst en gång i veckan dyker Rena Mälaren efter skräp. Skräpdyken sker i hela Stockholms innerstad.

Stadshuset, Hantverkargatan, Stockholm, Sverige