Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ställer ut unika bilder av Yakuza-tatueringar

Japanska Yakuzans speciella typ av tatueringar.
Japanska Yakuzans speciella typ av tatueringar.
Andreas Johansson fick unik chans att följa Yakuzan och dokumentera dess tatueringar.
Andreas Johansson fick unik chans att följa Yakuzan och dokumentera dess tatueringar.
Självstympningsritualen Yubistume går ut på att själv skära bort en bit av sin kropp.
Självstympningsritualen Yubistume går ut på att själv skära bort en bit av sin kropp.
Andreas Johansson har gjort boken om tatueringar i Yakuzan.
Andreas Johansson har gjort boken om tatueringar i Yakuzan.

Titta in i den japanska maffians förbjudna värld. Religionshistorikern Andreas Johansson fick en unik chans att leva med den ökända Yakuzan – för att dokumentera medlemmarnas tatueringar. Nu visas bilderna upp i Stockholm.

ANNONS

Den 25 augusti är det dags för Stockholm Ink Bash och i år kommer forskaren och religionshistorikern Andreas Johansson att ställa ut sina fotografier och sälja sin bok Yakuza Tattoo. 

Boken är en kombination av text och bild där Andreas Johansson är en av de få utvalda som fått fotografera och intervjua medlemmar av den japanska maffian – Yakuzan. I Japan är tatueringar något av ett tabu och förknippas med just maffian. 

Organiserad brottslighet och symboler

Men hur kom det sig att Andreas började intressera sig för Yakuza-tatueringar? Förutom att han själv har ett flertal japanska tatueringar var det symbolerna och dess betydelse som lockade. 

– Som religionshistoriker är det naturligt att undersöka och försöka förstå hur religiösa symboler och språk används av organisationer som i sin grund inte är religiösa. Jag blev intresserad av de religiösa symboler som återfinns bland organiserad brottslighet, jag såg ett mönster generellt bland organiserad brottslighet i användandet av religiösa symboler och blev nyfiken på vad dessa symboler hade för betydelse för dessa grupper. 

Blev inbjuden till maffian

Anders var i Japan 2014 på en vetenskaplig konferens när han efter en utekväll av händelse träffade en Yakuza-boss. Anders berättade vem han var och vad han jobbade med och att han var intresserad av symboler och framför allt tatueringar. 

–  Yakuza-bossen sa att han tyckte min idé lätt spännande så han bjöd in mej för att intervjua flera av medlemmarna i den familj som han var verksam i. Jag åkte tillbaka 2015 och hängde med en Yakuzafamilj i lite över två veckor.

Under vistelsen umgicks Andreas främst med fyra medlemmar som såg till att han fick fota och intervjua andra personer. Utöver olika berättelser om tatueringar fick han även en inblick i vad som händer i den japanska maffian.

– I den japanska maffian så finns det ett antal ritualer förutom att tatuera sig. En av dessa ritualer kallas för Yubistume, det betyder ungefär att ”korta av fingret”. Det innebär att en medlem som anser att han har gjort bort sig, skär av en del av sitt finger, vanligtvis en del av lillfingret, som han ger till sin boss för att be om förlåtelse. 

Högg av sig fingret

Andreas berättar hur en av medlemmarna utfört denna ritual på sig själv och vilken bisarrt avslappnad attityd han hade till hur det gick till. 

ANNONS

– Han berättade att det var svårt att hugga av fingret med bara kniven så han fick ta till en hammare, när han skulle slå ner hammaren på kniven för att få bort fingret så sjöng han ledmotivet till Super-Mario. När han väl högg av sig en del av fingret så flög det precis som Super-Mario berättade han och skrattade. Att ha den attityden säger en del om vilken image de vill framhäva…

En öppen laglig verksamhet

Att Andreas är en av få personer som fått följa, fotografera och intervjua några av medlemmarna i den japanska maffian tror han dels beror på tur men också att han träffade rätt person vid rätt tillfälle. 

– Det hade naturligtvis varit svårare om jag hade varit en undersökande journalist som ville utreda brottslig verksamhet. Det man ska komma ihåg är att även om dessa personer i Yakuzan inte gillar att tala med media och liknande, så är de inte osynliga i samhället som i andra länder. Den japanska maffian har en öppen laglig verksamhet med offentliga kontor. De har också egna fantidningar där de figurerar helt öppet med sina ansikten och namn.  

Stockholm, Sverige