Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Stans nya konstgalleri – inne i privat villa

Studio Rei, en privat bostad. Men även ett konstgalleri.
Studio Rei, en privat bostad. Men även ett konstgalleri.

Ett av stans nya gallerier är också ett av de mer hemliga. Våra polare på Artworks har satt ihop en guide med fyra aktuella konstutställningar – en av dem ligger i en privat villa på Lidingö.

Bertil Vallien på Spritmuseum

bertil-vallien-pa%cc%8a-stritmuseum

Om du frågar en person i 50-årsåldern och uppåt om konstnären Bertil Vallien, så kommer de att berätta att han är en stor internationell kändis. Frågar någon av den lite yngre generation så kommer de sannolikt att vara “clueless”. ”Aldrig hört talas om honom” kommer du få som svar.

Men det är sant att Vallien verkligen är en A-kändis. Och då pratar vi inte bara i konstvärlden.

På konstnärens pågående utställning “Under ytan” på Spritmuseum är det inte hans stundtals kultförklarade osvenska glaskonst du ska förvänta dig. Att gå in på denna utställning är som att gå på ett mystiskt rymdskepp, en häftig upplevelse. Mörk, intensiv och otroligt fascinerande. Oavsett ålder, lämnar du att du har sett något du inte förväntade dig att se.

Adress: Djurgårdsvägen 38-40, Djurgården. Måndag 10–17, tisdag till lördag 10–19, söndag 12–17.


Gatukonst med magi i Frihamnen


De satsar på konstgalleri i hemmet

I ett Tokyo-inspirerat hus signerat Elding Oscarson, öppnar makarna Louise Hamilton och Richard Feigin Studio Rei. Det är ett privat galleri med både mysig inramning och ambitiös konstsatsning. För ganska exakt en månad sedan invigdes galleriet och här visas  Daniel Jouseff, vars konst kretsar kring identitet och längtan att höra hemma. För vår egen del kan vi inte annat än att känna oss hemma när vi avnjuter Daniels berörande konst hos paret Hamilton Feigin.

Låt dig inte avskräckas av “open by appointment”. Finns paret hemma står dörren öppen men ett tips kan vara att skicka iväg ett sms eller ett mejl för att vara säker på att familjen finns på plats.

Studio Rei, Norrkroken 5, Lidingö. Pågår till 19 november

Öppet efter överenskommelse med värdparet. Dubbelkolla genom att mejla louise@studiorei.se Läs mer här.


Natur och teknik på Artipelag

bigert-bergstrom-in-front-of-tornado-diverter-1170x488-px

Klimatfrågor, natur och lite teknik står nu på menyn hos Artipelag. Konstnärskapet är signerat Mats Bigert och Lars Bergström, mer kända som Bigert och Bergström. Konstnärerna träffades redan 1986 vid Konsthögskolan i Stockholm och även om kanske inte namnen ringer några klockor så det är inte allt osannolikt att du ovetandes spanat in duons hängande molekyler på Stockholms centralstation, en av deras många offentliga installationer.

Utställningen i sig är kul, interaktiv och minst sagt aktuell i frågor som miljö, hållbarhet och vår planets framtid. Det är obligatorisk närvaro helt enkelt, och du kommer inte att ångra dig. Avsluta besöket på konsthallens restaurang som låtit menyn inspireras av konstnärerna.

Adress: Artipelagstigen 1, Gustavsberg, öppet från 11 till 17.

Mer info här:


Från finans till konst, och barndomsminnen

Efter en sommar av snickrande och renovering är den tidigare börshajen Christer Domeij redo att hälsa oss välkomna till sina nya lokaler i Lärkstaden. Efter en färgsprakande premiär signerad Britta Kjellgren Jäger och Tommy Strömberg, bjuder Christer nu in till Hanne Mago Wiklund. I sedvanlig anda visar Christer inte bara en fingertoppskänsla när det gäller att välkomna fantastiska konstnärer till sitt galleri, han får alla oss andra att känna oss välkomna. Har man riktig tur kan man, medan man njuter av Hanne’s konst, få höra Christer berätta om sin resa från finansvärlden till konstens finrum.

Hanne’s konst förbryllar oss med hur hon lekfullt arbetar med material. Ingenting i hennes konst är vad de utger sig att vara. Papper, frigolit, wellpapp och tejp helt vanliga, vardagliga och oansenliga ting är i själva verket mycket omsorgsfullt arbetad keramik.

Hane

Adress: Bragevägen 21, Östermalm. Hanne Mago Wiklunds utställning pågår till den 18e november.

Hitta mer info här: 

Den här artikeln är gjord i samarbete med konstappen Artworks. 

Nybohovsbacken 38, 117 63 Stockholm, Sverige