Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

50-talsmode, kvinnor och ideal i utställning

Framöver vill man bland annat uppmärksamma nordisk designs påverkan på omvärlden, kvinnokamp, sportens mode och NK som en central del av Stockholms modehistoria.
50-talsmode visas upp i Nordiska museets nya utställning.
50-talsmode visas upp i Nordiska museets nya utställning.
50-talsmode visas upp i Nordiska museets nya utställning.
50-talsmode visas upp i Nordiska museets nya utställning.
50-talsmode visas upp i Nordiska museets nya utställning.

Dröm dig tillbaka till svunna tider, kolla mode från 50-talet och få en inblick i dåtidens kvinnoroll och ideal. Nu öppnar utställningen Mitt 50-tal på Nordiska museet.

Getingmidjor, kappor i a-linje-form, pennkjol, starka färger och kurviga former som skulle framhävas. Men också jeans och rutig skjorta.

Kvinna, mode och vardag står i fokus när Nordiska museets nya utställning Mitt 50-tal tar plats på tredje våningen.

50-talslooken, uniformerna och tonåringarnas stil

I utställningen finns kläder och accessoarer från svenska kvinnor, kombinerade med filmsnuttar, sömnadsmönster och annat bildmaterial, uppdelade efter tre teman.

”Dröm och verklighet” visar looken och siluetterna som blev till ideal genom film och modetidningar. ”Hem och arbete” består av ett urval uniformer från den tidens nya yrken för kvinnor, däribland präst och flygvärdinna.

Och ”Ung och fri” tar fasta på tonåringarnas helt egna stil.

Uniformer från 50-talets nya kvinnoyrken har samlats in.

Uniformer från 50-talets nya kvinnoyrken har samlats in.

Inblick i kvinnors villkor på 50-talet

Utöver att visa upp en bit modehistoria ger utställningen också museibesökarna en inblick i kvinnors villkor på 50-talet, en tid som ligger till grund för vårt nutida samhälle, när kvinnorna bakom textilierna kliver fram med sina historier.

– Alla samhällsgrupper har använt kläder för att uttrycka sin status, identitet och tillhörighet. Här finns de här berättelserna om människan och samhället de levde i just genom dräkt och mode, berättar dräkthistorikern Helen Persson.

Dessutom delar tre kända kvinnor – bloggaren Elsa Billgren, designern Marina Kereklidou och författaren Kristina Sandberg – också med sig av sin syn på 50-talets mode, livsstil och kvinnoroll – och blickar framåt.

Dräkthistorikern Helen Persson ska leda museets modesatsning.

Dräkthistorikern Helen Persson ska leda museets modesatsning.

Startskottet på flerårig modesatsning

Mitt 50-tal är bara startskottet på en flerårig utställningssatsning som blickar både bakåt och på vår samtid.

– Här finns Nordens största samling av textil, dräkt och accessoarer med en unik bredd, från couture till hemsytt, berättar Helen Persson.

Hon har erfarenhet från både Victoria and Albert Museum i London och The Metropolitan Museum of Art i New York och har plockats in för att leda arbetet.

Framöver planerar man bland annat uppmärksamma nordisk designs påverkan på omvärlden, kvinnokamp, sportens mode och NK som en central del av Stockholms modehistoria.

– Den här fantastiska samlingen ska lyftas, så satsningen på dräkt och mode kommer väldigt naturligt. Vi vill skapa aha-upplevelser, besvära, beröra och skapa diskussioner.

Fakta

Nordiska museet satsar på mode

Det allra första modeföremålet som Nordiska museets grundare Artur Hazelius införskaffade var en folkdräkt från Dalarna.

I dag är modesamlingen en av världens största, med över 500 000 föremål av kläder, textil, skor och accessoarer och en spännvidd på över 500 år.

Nu tar Nordiska museet sikte på att vara Nordens största modemuseum med personliga berättelser från människorna bakom kläderna.

Under hösten etablerade museet Center för dräkt och mode, som ska lyfta fram samlingen och de personliga berättelserna ytterligare.

Mitt 50-tal öppnar 10 november och pågår tills vidare.

Fakta

Bergmankvinnan och kostymerna ställs ut på Hallwylska

Även på Hallwylska museet gestaltas kvinnor i Bergman på modet. Här är det kvinnornas centrala roller i Ingmar Bergmans rika filmproduktion som lyfts fram.

Den så kallade ”Bergmankvinnan” (som är flera olika karaktärer) är ofta den som står för färgen i hans filmer, medan männen utgör en mörk fond som får kvinnorna att lysa, inte bara bildligt.

Här presenteras hon i utställningen genom utvalda kostymer från filmerna som visas i museets sovrumsvåning.

Dessutom får besökarna möta Bergman som person och filmskapare. Genom familjebilder från hans egen uppväxtmiljö syns paralleller mellan Bergmans liv och filmiska bildvärld.

Utställningen pågår 10 november, 2017, till 18 mars, 2018.

Nordiska museet, Djurgårdsvägen, Stockholm, Sverige