Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Triss i fotoutställningar på Skeppsholmen

Elina Brotherus, Large de vue, visas på Mindepartementet
Elina Brotherus, Large de vue, visas på Mindepartementet.

Från de allra första fotografierna till det allra bästa som görs idag. Just kan du se tre intressanta och väldigt olika fotografiutställningar på Skeppsholmen – helt gratis.

Elina Brotherus på Mindepartementet

Ta till vänster direkt efter bron till Skeppsholmen och följ gångvägen utmed vattnet. Mindepartementet ligger i ett gult hus vid kajen, precis innan man kommer fram till Restaurang Hjerta. Här visar man nu fotografier av den finska konstnären Elina Brotherus.

Elina Brotherus, La main, visas på Mindepartementet

La main av Elina Brotherus. Foto: Elina Brotherus

Finskan föddes 1972 och slog igenom stort under det tidiga 00-talet. På Mindepartementet visas bland annat bilder från den där första serien som gjorde henne så internationellt känd.

Fotografierna är från en tid då konstnären bodde på den franska landsbygden. Hon verkar förundrad och bortkommen, men man anar att hon också verkligen bestämt sig för att lära sig språket. Det är post-it lappar överallt. 12 år senare återvände hon till platsen och i utställningen visas också bilder från den serien. Utöver fotografi visas en hel del video. Hennes stillsamma, sakliga, ofta humoristiska gestaltningar av världen och sig själv är säregna och absolut värda att besök.

Två utställningar från Moderna Museets skattkista

Fortsätt utmed vattnet, snedda över parkeringen och gå in på Moderna Museet. Här finns en av Europas främsta fotografisamlingar. De allra äldsta bilderna är från 1840-talet och utökas kontinuerligt med nya inköp.

För tillfället kan du ta del av många av dessa bilder i två olika utställningar: Den ena en omfattande utställning med gamla foton, den andra med bilder inte äldre än ett par årtionden.

Skrivet i ljus – de första fotografierna

En trappa upp, på plan 2, kastas du långt tillbaka i tiden. Bland annat till 1870-talet, då Rosalie Sjömans Ateljé låg på Drottninggatan 42 i Stockholm. Hit kom unga män, damer i hatt och ibland hela familjer för att låta sig fotograferas. Bilderna användes för att tillverka visitkort. Korten har alla samma storlek och här ligger ett hundratal i en monter. På alla sätt känns de tusen gånger lyxigare än papperslapparna med text vi förknippar med visitkort idag.

Rosalie Sjöman fotografi Alma Sjöman, från cirka 1875, visas på Moderna Museet i utställningen Skrivet i ljus.

Rosalie Sjöman fotografi Alma Sjöman, från cirka 1875, visas på Moderna Museet i utställningen Skrivet i ljus.

Den uppmärksamme kommer att läsa på skyltarna till varje konstverk och notera att 1965 verkar vara ett år museet köpte in väldigt mycket. Det stämmer. Det var året museet förvärvade fotografihistorikern, entusiasten och samlaren Helmer Bäckströms fotografier. En samling som utgör en viktig byggsten i Moderna museets fotografi-skattkista.

Det är givetvis inte alls illa att leva i en digital tid av skärmar, direkt bildskapande och omedelbar delning. Men det är också spännande att få se en bild av böcker på fyra hyllor tagen 1844 av engelsmannen Willian Henry Fox Talbot, till exempel.

Carleton E. Watkins foto Tuteamela, El Captain Yosemite, från 1861 visas också i utställningen Skrivet i ljus. Foto: Per-Anders Allsten

Carleton E. Watkins foto Tuteamela, El Captain Yosemite, från 1861 visas också i utställningen Skrivet i ljus. Foto: Per-Anders Allsten

Under andra hälften av 1800-talet släpade amerikanen Carleton E. Watkins runt på sin otympliga fotoutrustning i skog och mark. I utställningen visas en hel del bilder från hans favoritställe, nationalparken Yosemite i Kaliforninen. Där ligger granitklippan El Capitain som idag är en populär utmaning för klättrare.

Golden Sunset

På våning 4 på Moderna Museet hittar du även utställningen med fotografier som nyligen köpts in, vars utställningstitel Golden Sunset lånat namnet från ett av porträtten som visas.

Tove Mozard, Psyscho II, från 2003 visas på Moderna Museet i utställningen Golden Sunset. Foto: Peter Grimner

Tova Mozard, Psyscho II, från 2003 visas på Moderna Museet i utställningen Golden Sunset. Foto: Peter Grimner

Bilder av världskända namn, som Nan Goldin och Wolfgang Tillmans, visas tillsammans med fotografier av några av vår samtids bästa svenska konstnärer. För att bara nämna några – Tova Mozard och Julia Peirone. Båda är födda på 1970-talet och är representerade av gallerier i Stockholm. Skulle andan falla på skulle man alltså kunna köpa fotografier av de här stjärnorna.

IJulia Periones fotografi, Golden Sunset, från 2016 visas på Moderna Museet i utställningen med samma namn. Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet

Julia Peirones fotografi, Golden Sunset, från 2016 visas på Moderna Museet i utställningen med samma namn. Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet

Artikeln är gjord i samarbete med konstappen Artworks som guidar till konstupplevelser i Stockholm. 

Skeppsholmen, Stockholm, Sverige