Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Nio utställningar du inte får missa i höst

Curator John Peter Nilsson.
Curator John Peter Nilsson.

På Moderna Museet kastas vi 50 år tillbaka i tiden genom Warhol 1968. Nobelmuseet uppmärksammar 50-årsdagen för mordet på Martin Luther King. Fotografiska visar den bortgångna världsfotografen Lars Tunbjörks livsverk. Och på Liljevalchs visas Sovjetisk propaganda. Här är guldkornen ibland höstens utställningar:

ANNONS

 1. William Morris på Milles­gården Framgångsrik affärsman, fabrikör och samtidigt brinnande socialist. För första gången visas i höst en utställning om den framgångsrika engelska designern William Morris, vars idéer om hantverk och kvalitet spreds över hela Europa vid sekelskiftet 1900. I utställningen William Morris – Mer än blommiga ­tapeter presenteras hans liv och gärning genom konstverk, tapeter, tyger och möbler.
  När? 20 september, 2018–3 februari, 2019.
  Var? Millesgården, Herserudsvägen 20, Lidingö.

  William Morris på Milles­gården.

  William Morris på Milles­gården. Foto: Pressbild/Millesgården

 2. David Shrigley på Sprit­museum En av Storbritanniens största konstnärer, David Shrigley, gästar Spritmuseum i höst. Installationen, Exhibition of giant inflatable swan-things, är unikt skapad för museets konsthall.
  När? 27 september, 2018–31 mars, 2019.
  Var? Spritmuseum, Djurgårdsvägen 38–40, Djurgården.
 3. Kinesiskt på CFHILL Konstgalleriet riktar ljuset mot Kina och landets sprudlande konstliv. Fram till den 13 oktober visas sju högaktuella kinesiska konstnärer. Utställningen Mountains and Streams blir CFHILLs femte som belyser platser i världen där konstlivet blomstrar och kommer att innehålla måleri, såväl som skulptur och video. Läs en längre artikel här.
  När? 18 september – 13 oktober 2018. 
  Var? Västra Trädgårdsgatan 9, City.

  The Brook av Yang Yongliang, 2016. OBS! Bilden är beskuren.

  The Brook av Yang Yongliang, 2016. OBS! Bilden är beskuren. Foto: Pressbild/CFHILL

 4. Ivan Agueli på Thielska Med sitt måleri räknades Ivan Aguéli som en pionjär inom den svenska konsten. Han målade landskap och porträtt i små format och lekte med färgfält, ljus och nyanser. Nu ställs hans konst ut under titeln Måleriet och mystiken.
  När? 6 oktober, 2018–10 februari, 2019.
  Var? Thielska Galleriet, Sjötullsbacken 8, Djurgården.
 5. Sovjetisk propaganda på Liljevalchs I höst gör Liljevalchs en djupdykning i sovjetiskt 20-tal med några av den tidens främsta sovjetiska konstnärer. Utställningen Sovjetisk affischkonst bjuder på en unik samling med propaganda- och filmaffischer producerade under Lenins och Stalins brutala regimer.
  När? 12 oktober, 2018–6 januari, 2019.
  Var? Liljevalchs, Djurgårdsvägen 60,  Djurgården.

  Utställningen Sovjetisk affischkonst bjuder på en unik samling med propaganda- och filmaffischer.

  Utställningen Sovjetisk affischkonst bjuder på en unik samling med propaganda- och filmaffischer. Foto: Pressbild/Thielska Galleriet

 6. Margiela på Artipelag I höst och vinter blickar Artipelag  tillbaka mot det uppmärksammade samarbetet mellan den belgiske modeskaparen Martin Margiela och det parisiska modehuset Hermès. Utställningen Margiela – Åren med Hermès inkluderar fler än hundra outfits, samt fotografier och kortfilmer.
  När? 26 oktober, 2018–10 mars, 2019.
  Var? Artipelag, Artipelagstigen 1, Gustavsberg.
 7. Warhol på Moderna En trappa ned på Moderna Museet är väggarna klädda i silver, precis som de var i Warhols första studio i New York – The Factory. Här hittas just nu Warhol 1968 – en utställning om Andy Warhols tidigare utställning på museet det året. Genom ett trettiotal verk försöker museet ge en mer komplex bild av Andy Warhol – där mordförsöket som konstnären utsattes för knappt tre månader efter Stockholmsutställningen fungerar som brytpunkt.
  När? 15 september 2018–17 februari 2019.
  Var? Moderna Museet, Exercisplan 4, Skeppsholmen.

  Warhol 1968 på Moderna Museet är en utställning om Andy Warhols utställning på museet det året.

  Warhol 1968 på Moderna Museet är en utställning om Andy Warhols utställning på museet det året. Foto: Daniel Diaz

 8. Tunbjörk på Fotografiska På Fotografiska får vi ­kika in i Lars Tunbjörks värld genom utställningen Tunbjörklandet – blicken från sidan. Motiven bland de drygt 200 verken i utställningen varierar minst sagt. Men Tunbjörks säregna stil, med de starka färgerna och ljuset från den hemmasnickrade blixten, och hans förmåga att se saker som ingen annan, är konstant.
  När? 14 september 2018– 2 december 2019.
  Var? Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22, Södermalm.

  Motiven bland de drygt 200 verken i utställningen varierar minst sagt. Men Tunbjörks säregna stil, med de starka färgerna och ljuset från den hemmasnickrade blixten, och hans förmåga att se saker som ingen annan, är konstant.

  Motiven bland de drygt 200 verken i utställningen varierar minst sagt. Men Tunbjörks säregna stil, med de starka färgerna och ljuset från den hemmasnickrade blixten, och hans förmåga att se saker som ingen annan, är konstant. Foto: Sandra Eriksson

 9. Martin Luther King Jr uppmärksammas på Nobelmuseet­ I utställningen Rätten till frihet – Martin Luther King, Jr får besökarna ta del av berättelsen om Nobelpristagaren och den amerikanska medborgarrättsrörelsen, mestadels genom filmer och bilder – men även ett antal arkiv­dokument som aldrig tidigare ­visats utanför USA.
  När? 29 september 2018–15 september 2019.
  Var? Nobelmuseet, Stortorget 2, Gamla Stan.

  Dr. Martin Luther King Jr leder marschen från Selma till Montgomery, 1965.

  Dr. Martin Luther King Jr leder marschen från Selma till Montgomery, 1965. Foto: Pressbild/Nobelmuseet/Steve Schapiro/Corbis/Getty Images


 

Stockholm, Sverige