Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Vasamuseet ber om nödhjälp från staten

Vasamuseet i ekonomisk kris på grund av coronaepidemin.
Vasamuseet i ekonomisk kris på grund av coronaepidemin.

Först försvann merparten av besökarna. Sedan tvingades Vasamuseet stänga för att inte bidra till smittspridningen. Nu tvingas museet för första gången be om statligt stöd.

ANNONS

85 procent av Vasamuseets besökare brukar vara internationella turister. De försvann helt för några veckor sedan. Förra fredagen stängdes museet helt för att inte bidra till smittspridningen.

Vasamuseets ledning tror att man kommer tappa omkring 160 miljoner kronor på coronakrisen.

Dialog med staten

Samtidigt ska hyran på 40 miljoner kronor om året betalas liksom lön till de omkring 100 fast anställda. De timanställda har redan meddelats att museet inte kommer kunna erbjuda jobb i sommar.

– Dels ser vi över alla kostnader och drar in på allt vi kan. Dels har vi startat en dialog med Kulturdepartementet om vilken typ av stöd vi skulle kunna få, säger Lisa Månsson, chef för Vasamuseet.

Mycket allvarligt

Enligt henne har Vasamuseet aldrig behövt något statligt stöd. I år räknade man med att dra in 200 miljoner kronor, men tror nu att det snarare kommer landa på 40 miljoner kronor, beroende på hur länge krisen pågår.

– Den ekonomiska situationen är mycket allvarlig, säger hon.

Grönan i kris

Även Gröna Lund står inför en tung säsong.

– Vi har bara ett par månader då vi ska tjäna in hela årets pengar och nu blir vi tvungna att skjuta på öppningen, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and resorts som driver Gröna Lund.

Nöjesparken har meddelat 500 säsongsanställda att de inte kommer kunna erbjuda något arbete som tänkt. Ytterligare 1 000 kan beröras om krisen bli långvarig.

ANNONS
Djurgården, Stockholm, Sverige