Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Warhol-vännen om nya utställningen

Det är inte sällan Casimir Messner blir påmind om att han liknar Andy Warhol.
Det är inte sällan Casimir Messner blir påmind om att han liknar Andy Warhol.

1968 hade Andy Warhol sin första utställning på Moderna Museet. Då var konstnären och Gamla Stan-bon Casimir Messner där. I dag var han tillbaka för att ta del av den nya utställningen om konstnären han en gång såg på samma plats för 50 år sedan.

Förutom att vara identiskt lik Andy Warhol är Casimir Messner en av få svenskar som har träffat honom och även besökt hans kända konstnärstillhåll, The Factory.

Casimir började studera på Kungliga konsthögskolan 1968, samma år som Warhol för första gången ställde ut i Europa på just Moderna Museet. Det var där dem mötes vid.

– Jag träffade honom på Moderna, på hans första utställning. Jag minns inte om vi växlade några ord eller om jag var särkilt imponerad av vad som ställdes ut. Men det jag kommer ihåg är att jag tyckte det var fint med kossorna på snön som stod kvar länge den våren, berättar Casimir.The Factory

Det var inte sista gången som han fick se den kända konstnären i egen hög person.

– Jag skrev en uppsats 1972, under tiden på konsthögskolan som handlade om Andy Warhol och hans betydelse i konsthistorien. Den skickade jag till honom på svenska utan att ha översatt den. Han svarade och var väldigt glad över uppsatsen. Förutom att tacka mig ville han att jag skulle hälsa på i The Factory.

Han är den som
har recenserat vår
samtid bäst av alla
konstnärer

Casimir Messner

Casimir besökte konstfabriken 1977 och inte bara en gång, utan flera. Under besöken gav Andy Warhol honom några av de verk som idag ställs ut på Moderna, berättar han.

– Jag blev bjuden till den här utställningen då jag hade en del material att lämna som jag fick under besöken på The Factory. Det var väldigt mycket böcker och signerade fotoporträtt.

"Det här är originalen", säger Casimir och lägger handen ömt på Brillo Boxarna.

”Det här är originalen”, säger Casimir och lägger handen ömt på Brillo Boxarna.

”Det här är originalen”, nämner Casimir om Brillo boxarna.

Vad tycker du om utställningen? 

– Helt fantastisk, jag blir knäsvag. Jag tycker att den borde vara permanent. Han är den som har recenserat vår samtid bäst av alla konstnärer, säger Casimir.

De karaktäristiska stildragen Warhol är känd för är inget som Casimir medvetet influerats av.

Får du höra ofta att du är lik honom? 

– Det händer väldigt ofta. Det är roligt att folk tycker jag liknar någon som de känner igen, man kan säga att det är kul för oss båda.

Moderna Museet, Exercisplan, Stockholm, Sverige