Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Afrosvensk teater flyttar in i Vällingby

Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby
The National Black Theatre of Sweden flyttar in i Vällingby

Vällingby blir Sveriges nya centrum för afrosvensk scenkonst.
Ett nybildat teatersällskap, The National Black Theatre of Sweden (NBTS), slår sig ner på Kulturhuset Stadsteatern. Invigningsveckan börjar idag, tisdag 13 november

ANNONS
 Visionen för NBTS är att ”skapa en scenkonstplattform för den afrikanska diasporan i Sverige”.

– NBTS är en del av en lång historia av afrosvensk kultur och scenkonst i Sverige. Det startades ur ett behov från både konstnärligt och publikt håll, säger Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare på NBTS, i en kommentar.

Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare på NBTS, The National Black Theatre of Sweden. Foto: Urban Jörén

Afrosvenska scenkonstnärer såväl som internationella scenkonstnärer inom den afrikanska diasporan – förskingringen – kommer att bjudas in. Det ska bli både klassiker och nyskriven dramatik, är tanken.

Olof Hanson, konstnärlig ledare och chef på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby, välkomnar NBTS till dess nya hem.

– Vi är jätteglada att The National Black Theatre of Sweden vill flytta in hos oss i Vällingby. Jag tror att det här samarbetet kommer att bredda vår publik och öppna upp huset ännu mer för att fler ska känna sig välkomna, säger han.

Under invigningsdagarna, ”launch week”, blir det bland annat ett arrangemang i samarbetet med Etnografiska museet kallat Black Memory. Det är en kombination av performance och utställning med bilder som speglar afrikaners och afrosvenskars närvaro i det svenska samhället.

NBTS presenterar också föreställningen ”Jainaba som aldrig ville sluta drömma”, som handlar om en flicka vars liv förändras när hon hör Whitney Houston. Resten av programmet kan du se här.

x

ANNONS
Kulturhuset Stadsteatern Vällingby, Vällingbyplan, Vällingby, Sverige