Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

300 miljoner bilder på stans nya fotogalleri

25 feb, 1964. Cassius Clay (Muhammad Ali) i ringen med Sonny Liston.
25 feb, 1964. Cassius Clay (Muhammad Ali) i ringen med Sonny Liston.

Välkända fotografers verk och definierande nyhetshändelser som fångats på bild. Med över 300 miljoner bilder i arkivet öppnar världens största bildbyrå, Getty Images, nu galleri i Stockholm.

Carolin Jaques.Carolin Jaques.

Den 10 mars öppnar bildbyrån sitt andra galleri i världen i en del av Partout galleri på Sturegatan 16. Carolin Jaques, marknadschef på Getty Images Nordic är kvinnan bakom satsningen.

– På fredag kör vi igång. Vi börjar med att visa vår utställning 2016: In focus där vi lyfter fram våra bästa nyhetsbilder från förra året, säger Carolin Jaques.

David Bowie, Prince och Muhammed Ali

Bilderna i den första utställningen, som kommer att hänga under tio dagar, visar upp en stor bredd. Det är allt från Beyoncé på MTV Music Awards, till bilder från krigszoner och legender som gick ur tiden förra året som David Bowie, Prince och Muhammed Ali.

– Det är högt och lågt i den här utställningen och det tror jag också representerar oss och vad vi gör väldigt väl. Vi är världens största bildbyrå och bildrapportering är en otroligt stor del av vad vi gör. Det är allt från att täcka Oscarsgalan, fotbolls-vm och OS, till att ha folk på plats på krigsdrabbade platser.

LONDON - JUNE 1972: Musician David Bowie poses for a portrait in his "Ziggy Stardust" guise in June 1972 in London, England. (Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images)

London. Juni, 1972. David Bowie poserar för ett porträtt som ”Ziggy Stardust” (Foto: Michael Ochs Archives/Getty Images)

Nya gallerisatsningen i Stockholm

Getty Images har över 200 000 medarbetare som levererar bilder från hela världen. Framförallt har bildbyrån jobbat med nyhetsbilder till tidningar, men även kreativa bilder till reklambyråer och kampanjer.

Att öppna upp ett galleri är alltså en helt ny satsning här i Stockholm. Det första galleriet öppnade i London 1996 och har kommit att bli ett av stadens största.

Det finns en hel del gallerier i Stockholm. Varför ska folk besöka er?

– Vi har något så unikt som världens absolut största bildarkiv. Det är en enorm styrka. Vi har dels nutida innehåll från idag, men också ett jättestort arkiv med gamla bilder som vi kan lyfta fram i galleriet. Vi har bland annat Slim Aarons bilder, han är känd för sina bilder på societslivet under 60-talet. Det är något som sticker ut, säger Carolin Jaques.

Fyra utställningar per år

Galleriet kommer att ha ungefär fyra utställningar per år med olika teman och utvalda bilder från det globala arkivet. Utöver bilderna som visas i galleriet kommer det digitala arkivet som innehåller mer än 300 miljoner bilder även att vara öppet för allmänheten.

– Alla bilder som hänger i galleriet går att köpa, även arkivbilderna finns i numrerade upplagor. Det är unikt för Sverige. Det är det enda galleriet där du kan gå in och köpa alla bilder, säger Carolin Jaques.

Bildbyrån kommer också att anordna fototävlingar för att hitta nya svenska fototalanger som kan tillföra nordiskt material till arkivet.

circa 1965: Freddie and Howard Cushing surfing with friends at Bailey's Beach (the Spouting Rock Beach Association) in Newport. Their father introduced the sport to the club in the 1930's. A Wonderful Time - Slim Aarons (Photo by Slim Aarons/Getty Images)

1965: Freddie och Howard Cushing surfar med vänner på Bailey’s Beach i Newport. A Wonderful Time – Slim Aarons (Foto: Slim Aarons/Getty Images)
 

Sturegatan 16, Stockholm, Sverige