Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Vasastan i fokus på Giljotins lördagsfoajé

Personer med koppling till Vasastan gästar Teater Giljotins lördagsfoajé i höst.
Personer med koppling till Vasastan gästar Teater Giljotins lördagsfoajé i höst.

Den 29 september är det premiär för Teater Giljotins lördagsfoajé – med berättelser som kretsar kring Vasastan.

ANNONS

Under fem lördagseftermiddagar i höst satsar Teater Giljotin vid S:t Eriksplan på en ny programserie.

Giljotins lördagsfoajé gästas av personer som på olika sätt kan kopplas till Vasastan, likaså kretsar musiken och berättelserna kring stadsdelen, invånarna, dess historia och framtid.

Ville sänka tröskeln för teaterovana

Idén till programserien kommer från skådespelaren Angela Kovács som tillhör Teater Giljotins teaterkompani och just nu är aktuell i Höstsonaten.

– Teater Giljotin har en riktigt skön foajé med ett fantastiskt läge precis runt knuten på St Eriksplan. Massor av människor passerar varje dag och jag ville hitta ett sätt att ”sänka tröskeln” och skapa ett program som kan locka den som är nyfiken på Giljotin men kanske inte så teatervan, berättar Angela Kovács i en kommentar.

När: 29 september – 24 november, klockan 15-16
Var: Teater Giljotin, Torsgatan 41

Fakta

Här är personerna som gästar lördagsfoajén

Lördagen, 29 september: Med bilder och ord berättar Kerold Klang historien om när Vasastan var landsbygd och när dagens gator och kvarter rullades ut över åkrar och trädgårdar i Vasastan före Vasastan.

Lördagen, 13 oktober: Kan vi lita på minnet?  Med utgångspunkt från en skräckhistoria efterlyser Ludvig Josephson, producent och programmakare på SR, några bisarra episoder han som barn sett på TV och undrar om han är den enda som minns, eller rentav sett dem.

Lördag, 27 oktober/24 november: Vasastadsbon Maria Rostotsky är konsterpianist och kammarmusiker med en turnékarta som sträcker sig över Europa, Ryssland och Japan, dessutom är hon konstnärlig ledare för Chambre Giljotin med bland andra cellisten Erik Williams. I Musiken och Bergman tar hon med sig Williams i ett program för piano och cello baserat på musiken från Ingmar Bergmans ”Höstsonaten”.

Lördag 10 november: Skådespelerskan Julia Marko–Nord har satt ihop ett program med svenska klassiker vars original spelats in av kända artister så som Eva Dahlgren och Lisa Nilsson i musikstudios runt St Eriksplan. Vid sin sida har hon gitarristen Marcus Green och i Vasastan Session utlovas en singer/songwriter-eftermiddag helt utan pretentioner men med mycket känsla.

Teater Giljotin, Torsgatan, Stockholm, Sverige