Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

”Det finns tre olika typer av second hand-shoppare”

Är det fortfarande hett att shoppa begagnat – eller har stockholmarna tröttnat? Allt om Stockholm har kollat läget med största andrahandskedjan i stan.
– Nej, de har inte tröttnat. Tvärt om, säger man på Beyond Retro. Därifrån kommer också ett hett trendtips: läder, läder och läder.
ANNONS

Att shoppa secondhand för att hitta unika plagg eller en personlig look har varit populärt under en ganska lång tid nu. Men hur länge kommer andrahandstrenden hålla i sig för stockholmarna? Chiara Lena Tollero, pressansvarig på Beyond Retro, tror inte att intresset för begagnade kläder kommer svalna, snarare tvärtom.

– Man kan säga att det finns tre secondhandtyper. Den medvetna som gillar återvinning, den kreativa som gillar att sticka ut och köpa unika plagg och den som gillar att köpa kläder i bra kvalitet till ett rimligt pris. Så man kan helt enkelt säga att eftersom secondhand lockar olika typer av människor finns intresset kvar. Men givetvis finns det personer som inte alls kan tänka sig att handla andra hand och som har ganska mycket fördomar angående det.

Vad skulle du vilja säga till dem?

– Att det finns ändlösa val och variationer och att det är kul att plocka fram en lekfull sida hos sig själv. Men det finns flera fördelar med att handla secondhand än att skapa sig en personlig stil. Ett vintageplagg ökar till exempel ofta i värde, vilket gör att man i framtiden kan tjäna pengar på sina inköp. Inte så dumt va?

Vad ska man satsa på när man går en secondhandrunda i vår? Vilka fynd kan man göra just nu?

– Läder, läder och åter igen läder! Jag skulle säga att det mest populära plagget är bikerjackan i läder nu i vår. Vill du fynda så satsa på 70-talsläderboots. Det är även poppis att shoppa Hawaiiskjortor och Hawaiiklänningar. Över lag mycket kläder med 70-talsfeeling.

Vad ska man tänka på när man shoppar secondhand?

– Ta det lugnt och stressa inte. Tänk även på att alltid prova plaggen, eftersom storlekarna har ändrats en hel del genom åren.

Varför tycker du man ska handla vintage- och secondhandkläder?

ANNONS

– Det är en speciell känsla att äga ett plagg som har haft ett tidigare liv och en historia. Det är som att klä på sig en historia.

1