Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Därför inreder stockholmarna så trendigt

Trendigt, trendigt, men ack så ängsligt. Stockholmarnas inredningsstil skiljer sig från övriga Sveriges.
– De ser sin bostad som en investering och vågar därför inte vara lika personliga i sin inredningsstil, säger inredningsexperten Jesper Laursen.
ANNONS

Stockholmare är kända för att vara trendmedvetna, dels när det kommer till mode men även när det gäller inredning. På lördag kan inredningsintresserade ta del av vårens inredningstrender när världens största mässa för skandinavisk design, Stockholm Furniture & Light Fair, slår upp portarna för allmänheten.

Allt om Stockholm har tagit ett snack om stockholmarnas inredningsstil med Jesper Laursen, som driver det populära instagramkontot Scandinavian Homes.

Trendmedvetna stockholmare

Svenskar över lag är kända för att ha en snygg stil men han tycker att de stockholmska hemmen dessutom skiljer ut sig från övriga Sverige.

– Absolut, jag skulle säga att stockholmare generellt är oerhört trendmedvetna, vilket också avspeglar sig i hur de bor. Jag tror det beror på flera saker att inredningsstilen här särskiljer sig. Dels lockar Stockholm till sig en viss typ av människor, dels gör de höga priserna att folk inte alltid vågar vara lika personliga i sina möbel- och materialval. Man ser sin bostad som en investering och tar därför lite mer stilrena och långsiktiga beslut, menar Jesper Laursen.

Höj priset – med rätt styling

Att se sin bostad som en investering och styla den inför en försäljning är idag vanligt i Stockholm. Jesper Laursen jobbar själv med styling inför visningar, för att ge säljare ett högre slutpris.
– Jag är helt övertygad om att en bra styling gör att bostaden säljs dyrare. Alla lägenheter har sina styrkor och fördelar, och det är stylistens jobb att förstärka dem. En bra styling är en investering snarare än en utgift och kommer garanterat att locka fler spekulanter till visningen. Bilderna blir bättre och väl på plats kommer lägenheten att uppfattas som rymligare och mer attraktiv. En lyckad styling har en hävstångseffekt på ditt slutpris.

Hemmets hjärta

När det kommer till vad som är hett i Stockholmshemmen tror Jesper Laursen att den skandinaviska stilen kommer fortsätta vara poppis ett tag till.
– Marmor- och mässingstrenden kommer säkert att hänga i ett tag till. Ljusgrått har kommit starkt på slutet och kalksten tror jag på som komplement till marmorn.

Det finns också ett rum i hemmet där stockholmarna gärna lägger extra mycket pengar, och det kommer de fortsätta med, tror Jesper Laursen.
– Jag tror att vi kommer att lägga ner allt mer pengar på renoveringar. Inredningssajten Houzz senaste studie visar att nära var tredje svensk lägger mer än 200 000 på sin köksrenovering. Det är mer än i många andra länder och visar verkligen att köket i mångt och mycket är hemmets hjärta, säger han.

Färger och material från naturen

Om man undrar vilka färger som kommer bli trendiga i vår och höst spår Jesper att mörka färger som grönt och blått kommer starkt.
– Det blir allt mer populärt att måla in såväl tak som snickerier, gärna ton-i-ton. Generellt går det mot lite mer personliga hem med mer rustika materialval. Naturnära material som läder, sten och trä är fortsatt hett. Gröna växter förgyller alla rum. Jag tror och hoppas på att marknaden fortsätter uppskatta kvalitet och att folk investerar mer långsiktigt i sina möbler, säger Jesper Laursen.

Vanligaste inredningsmissen

Att inreda ett hem är inte det enklaste och det är lätt hänt att det blir rörigt istället för personligt, menar Jesper Laursen.
– Den vanligaste inredningsmissen är helt klart att man är inkonsekvent. Att man är osäker i sin stil och att man blandar för mycket. Det går absolut att blanda stilar, men det kräver en otrolig skicklighet och kompetens. Försök istället att bestämma dig för vilken stil du gillar och skapa en stabil grund att stå på. När basen är fixad kan du använda dig av kuddar, tavlor och stilleben för att ge hemmet en mer personlig touch, tipsar Jesper Laursen.

ANNONS

Låna stilen

Är du osäker på hur du vill inreda hemma och vad du gillar, så tycker han att du ska surfa runt och försök bestämma dig för vilken stil du vill satsa på.
– Och våga ta hjälp! Använd dig av någon i din närhet som du litar på och som du tycker har en bra stil. Många kan komma in i ett rum och uppskatta ett färdigt resultat, långt ifrån lika många kan skapa det rummet själva. Ensam är inte alltid stark.

Det finns också en inredningstrend på uppgåtgående som Jesper Laursen helst vill slippa.
– Jag är egentligen ingen stor supporter av att använda ord som ”ute”, men med det sagt hade jag aldrig rekommenderat mina kunder att klä in väggar och tak i furu.

1