Här blir stans nya kultur- och designkvarter – Allt om Stockholm

Här blir stans nya kultur- och designkvarter

Stil 

Mosebacke har i århundraden varit ett nöjescentrum, men trots att det är välkänt har det hamnat lite i skymundan.
Nu ska det dock bli ändring på det och torget med omnejd lanseras som stans nya designkvarter.
– Det är lite motstånd att ta sig upp hit, men vi vill att det ska bli en ny mötesplats för design och kultur, säger Lena Törner på Södra Teatern.

ANNONS

Snart är det dags för Stockholms designvecka (6-12 februari) och där kommer stans formgivare, designers, arkitekter och gallerier att visa upp sin bästa sida. Men veckan kommer även vara startskottet för Stockholms nya designkvarter: ”Mosebacke Design District”.
– Vi har skapat Mosebacke kulturförening för att vi runt torget ska kunna jobba mer tillsammans. Vi vill få folk att uppmärksamma Mosebacke och komma hit och upptäcka det, säger Lena Törner, pressansvarig på Södra Teatern.

Vill få torget att leva året runt

Kulturföreningen består av modebutiker, produktdesigner, ”leksaksutvecklare” samt Södra Teatern och målet är att torget ska leva året runt – inte bara sommarmånaderna då terrassen är öppen. Tillsammans kommer de arbeta för att stärka och bredda kulturutbudet och satsa på gemensamma aktiveteter.
– Vi är än så länge tio aktörer i samarbetet men vi hoppas såklart att vi blir många fler. Det finns många intressanta företag och butiker inom i kultur- och designområdet som kan samverka på olika sätt. Vi vill att Mosebacke ska bli en egen destination inom konst, kultur och mat och nu börjar vi samarbetet under Stockholm Design Week, berättar Martin Stensö på Woodstockholm.

Vill locka fler designaktörer

Lena Törner säger att på sikt är förhoppningarna stora på att flera design och kulturaktörer ska välja Mosebacke.
– Vi vill att fler ska gå med i kulturföreningen och det här är ett första steg. Vi vill utveckla området och det ska leva och blomstra. Under designveckan är det riktiga startskottet, onsdagen den 8 februari vill vi att stockholmare ska komma och hälsa på samt mingla med oss.

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler stilartiklar

Stil

”H&M-dödare” kommer till Sverige

Stylisten Tommie X har stylat Rebecca & Fiona. Här ger han sina bästa tips på hur du fyndar på mellandagsrean
Rekommenderat

Stylisten: Så fyndar du på mellandagsrean

Stil

Populära instagrammare öppnar inredningsbutik

Röda Korsets nya butik på Dalagatan 34
Stil

Röda Korset öppnar ny butik i Vasastan

Stil

De hyllar den fula jultröjan med egen butik

Marthyn Inghamn är delägare i det nystartade svenska jeansmärket Sarva där Anton Olsson, som också ligger bakom märket Denim Demon, styr designen. Plaggen tillverkas i Sverige. Jag nappade på idén om att göra jeans i Sverige och Sarva kändes helt perfekt. Närproducerat är framtiden. Vi går i bräschen, säger Marthyn
Stil

Klassisk jeansgata får nytt liv