Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Hundra år av haute couture

Tonie Lewenhaupts haute couture-samling ställs ut på Thielska Galleriet i sommar.
Tonie Lewenhaupts haute couture-samling ställs ut på Thielska Galleriet i sommar.

Hur klädde sig den svenska kultureliten när de var på fest hos Ernest Thiels? Spana in kreationer från tidigt 1900-tal till millenieskiftet när dräkthistoriken Tonie Lewenhaupts samling flyttar in på muséet i Thielska villan.

Minnets kläder utgår från de dräkter som stylisten, modetecknaren och dräkthistorikern Tonie Lewenhaupt under tjugo års tid har samlat in och skänkt till Röhsska museet i Göteborg där de nu är museiföremål.

Från franskt till japanskt mode

Här ingår kreationer från några av modehistoriens största namn under 1900-talet.

Franskt mode signerat Vitaldi Babani, Paul Poiret, Jeanne Lanvin, Christian Dior, Yves Saint-Laurent och Hubert de Givenchy dominerar, men det finns även dräkter av britten Raymond ”Ossie” Clark, japanen Issey Miyake såväl som den svenska ateljén Systrarna Thunborg.

Dessutom visas en rad papperscollage där Tonie Lewenhaupt fritt tolkat dräkter ur samlingen.

Haute couture som tidsvittne

När utställningen, som har curerats av Lewenhaupt själv, för första gången visas i Stockholm har den också anpassats särskilt för miljön på Thielska Galleriet och för att lyfta fram modet som ett uttryck för samhällets värderingar såväl som en självständig konstform.

Till exempel uttrycker exklusiva plagg som gnistrande paljettfodral, skulpturala eller skarpt skurna aftonklänningar med åtdragen midja och vidd i kjolen och ”den lilla svarta” som tidsvittnen genus, hierarkier och fördomar.

Påminner om sällskapslivet i Thielska villan

Men plaggen som har använts till eftermiddagsbjudningar, cocktails eller storslagna fester påminner också om det livliga sällskapslivet i Thielska villan.

I sommar kan du se dräkterna mitt i museet – i det som en gång var familjen Ernest Thiels hem och scenen där den svenska kultureliten ofta möttes och visade upp sig under bankiren och konstmecenatens tid. 

När: 17 juni – 1 oktober. Var: Thielska Galleriet, Sjötullsbacken 8

Sjötullsbacken 8, Stockholm, Sverige