Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Så säger experterna om vårens sneakersmode

Courtney Ramsay med Adidas Yung-1 och Nike Techno.
Courney Ramsey på Sneakers n' Stuff tillsammans med Nike Tekno och Addias Yung1.

Inför våren 2015 gick vi ut och frågade stans sneakersexperter vilka dojor som gällde just nu.
Fyra år senare är det som att tiden stått still – men ändå inte. 

ANNONS

Stockholmare gillar enkla sneakers. Gärna vita. Klassiker som Stan Smith, Nike Air Force One och Converse All Stars är lika populära som de alltid varit i stans skobutiker. Ändå har det hänt massor de senaste åren, enligt Jenny Seger som jobbar på Sneakers n’ stuff på Åsögatan.

– Det skulle vara lite orättvist att säga att kunderna inte vågar något annat.

Hon menar att sneakerskulturen hela tiden växer sig starkare i stan. Tydligast syns det på kvinnor över 35. De har börjat ta ut svängarna och anammar 90-talstrenden med stora färgglada skor och överdimensionerade sulor, som Adidas Falcon eller Yung1.

Samtidigt som vi gillar klassikerna så hänger vi ändå med. Är något hett i någon av världens metropoler dröjer det inte länge innan det hittat hit. Och modellerna som trendade senast vi kollade för fyra år sedan, som Nike Huarache och Adidas Zx flux, står ännu kvar i hyllorna.

Känslan är att vi låter ta sneakers ta allt mer plats – att flera trender pågår parallellt? 

ANNONS

– Sneakern varje år blir en viktigare del av folks outfits, folk vill ha flera olika par och matcha ihop, så därför kan flera stilar ha längre livslängd.

Jennys kollega Courtney Ramsey håller med och vill gärna också slå ett slag för Stockholms breda publik.

– Det kommer in 70-åringar och ber om nya AirMax. I London där jag kommer ifrån skulle det vara rätt ovanligt.

90-talet är retro

Vårens sneakers på Yunkyard

Vårens sneakers, Nike Tekno och vanliga Vans på Yunkyard.

På Yunkyard, butiken för skejt-och streetmode på Gamla Brogatan, är det också en blandning av klassiker och 90-talsskor som gäller.

– Vans och de nya stora 90-talsinspirerade dojorna med mycket sula, som Filas Disruptor, går riktigt bra, säger Josefine som jobbar här.

 

Allvädersskor överallt

Inte särskilt långt från Yunkyard, på Lästmakargatan, har Caliroots öppnat sin nya låda. Förutom samma sug efter klumpiga 90-talsdojor gillar folk att köpa designade allvädersdojor – regntäta sneakers som du kan bestiga berg med.

– Eller så mixar du dem med riktigt moderiktiga kläder. Det är ganska vanligt i fashion-svängen. Och det blir ju en look som sticker ut, säger Per Norell och plockar upp en Salomondoja som definitivt andas förnuftighet och högskolepoäng på KTH.

På väg ut från butiken vänder jag om. Det finns en sista fråga med tanke på 90-talet. Om en sko du skulle spänna med luftryck istället för skosnören. Då, för 25 år sedan funkade det inte så bra….

…Är Reebok Pump på väg tillbaka? 

– Absolut den släpps senare i vår.

Comeback för Reebok Pumps.

Comeback för Reebok Pumps. Foto: Johan Thornton

Junkyard, Gamla Brogatan, Stockholm, Sverige