Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

”Var öppen med din budget på konstjakten”

Marie Karlberg kör performance på Market. Mari Sunnas verk Last Dance.
Marie Karlberg kör performance på Market. Mari Sunnas verk Last Dance.

Njut av konst lite överallt i Stockholm nästa vecka. Då har det återigen blivit dags för Stockholm Art Week och de två stora konstmässorna Market och Supermarket.

Under fyra dagar, 23-26 mars, samlas konstnärer och konstentusiaster på Färgfabriken i Stockholm. Där anordnas nämligen Market Art Fair, Nordens ledande mässa för samtidskonst, som grundades 2006.

Flera svenska gallerier i uppställningen

Bland de medverkande nordiska gallerierna finns flera svenska representerade, däribland Galerie Nordenhake, Annaellegallery och Wetterling galleri.

Elin Hagström.Elin Hagström.

Och både etablerade konstnärer, som Ragnar Kjartansson, Frank stella, Georg Baselitz, Annika von Hausswolff, Esko Männikkö såväl som yngre namn som Idun Baltzersen, Henry Gunderson, OscarHult och Katrin Westman kommer att presenteras under dagarna. 

– Rent konstmässigt blir det mycket måleri, men även installationer, fotografier och skulptur. Det kommer faktiskt att finnas ett perfomance verk också, säger Elin Hagström, director för mässan sedan tre år tillbaka.

Nyheter för årets Market Art Fair

Nytt för i år är Market Feature som har fokus på konstnärer med nordisk koppling, oberoende av av var de är baserade. Sektionen har curerats av Axel Wieder och Index – The Swedish Contemporary Art Foundation som tillsammans valt och bjudit in olika konstnärer med respektive galleri.

– I vanliga fall finns det ett krav på att gallerierna som representerar konstnärerna ska ha sin bas i något nordiskt land, det här är ett sätt att bredda det nordiska konceptet, förklarar Elin Hagström.

Tips till dig som vill köpa konst

Konsten på Market Art Fair kommer att börja på ett par tusenlappar och går upp till mångmiljonbelopp. Allt som finns på mässan kan köpas – och mycket mer än det.

– Varje galleri representerar ju ett stort antal konstnärer, så man kan också få tillgång till mycket annat. Om man inte har råd, eller inte är mest förtjust i det som hänger på väggarna är det bara att fråga galleristen vad som finns i övrigt, säger Elin Hagström.

– Den stora utmaningen är att våga fråga och våga vara öppen med vad man har för budget så kan man få mycket bra tips.

Alternativ konstnärsdriven mässa

Den 23-26 mars pågår även den alternativa konstnärsdrivna Supermarket Art Fair i Svarta huset vid Telefonplan. Här hittar du både skandinaviska och internationella konstnärer. I år medverkar hela 74 stycken konstnärsdrivna gallerier från 45 städer, i ett fullspäckat program som innehåller performancekonst, paneldiskussioner och seminarier. Läs mer på Supermarkets hemsida.

Specialprogram på stans gallerier

Under Stockholm Art Week, som drar igång redan den 21 mars och pågår veckan ut, har även många gallerier specialprogram med guidade turer, vernissager, fester med mera. Hela programmet hittar du här.

Stockholm, Sverige