Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ung Stockholmsduo mäktigast inom svenskt herrmode 2019

Saman Amel och Dag Granath.
Saman Amel och Dag Granath.

Grundarduon bakom Atelier Saman Amel är mäktigast inom svenskt herrmode 2019, enligt en lista som tidningen King ligger bakom. Vi ställde tre snabba frågor till vinnarna.

ANNONS

Modemagasinet King hyllar varje år de 100 personer, kvinnor och män, som har störst inflytande på den svenska herrmodescenen. Nu står det klart att Saman Amel och Dag Granath bakom det svenska skräddarvarumärket Atelier Saman Amel är nummer ett på listan.

26-åringarna träffades i mellanstadiet, genom det gemensamma intresset fotboll. Saman Amel startade tidigt sitt egna slipsmärke, men det var 2015 efter resor till Italiens stora modemässor som de slog sig samman och öppnade sin första ateljé på Östermalm.

Atelier Saman Amel kallar sig för ett måttsömnadsskrädderi som skapar hållbart mode med finess och erbjuder allt från kostymer till jackor, byxor och stickat.

Vad betyder det för er att få en sådan här utmärkelse?

– Det vet vi inte riktigt än tror jag. Det har nog inte hunnit sjunka in helt och hållet. Vi har ju existerat i modevärldens periferi ganska länge utan att vara ett etablerat namn, det förändras ju i och med priset. Det blir spännande att se vad det innebär. Vi är så klart otroligt tacksamma och vi tycker även att det är ganska modigt av King att ge oss det här priset. Det skickar en signal till hela branschen tror jag och det blir intressant att se var följderna av det blir.

Vad tror ni har varit nyckeln till er framgång?

– I den mån man kan tala om framgång så är nyckeln till den tveklöst relationen vi har till varandra internt i företaget. Jag och Saman är bästa vänner och har varit det i princip hela våra liv. Ambitionen är att vi ska fortsätta vara bästa vänner resten av våra liv också och med det förhållningssättet så blir det naturligt att man värnar väldigt mycket om varandra och tänker långsiktigt i allt man gör. När vi anställer en ny person så är det viktigt för oss att de känner att de är en del i den gemenskapen.

Vad har ni på gång just nu och hur planerar ni att låta varumärket utvecklas framöver?

– Vi känner att det här priset är en indikation på att vi gör något bra och vi har inga grandiosa planer på att förändra sättet vi arbetar på. Vi vill fortsätta ha roligt på jobbet och låta bolaget utvecklas under tiden. Vi har precis öppnat vårt showroom i NYC och det är vi så klart otroligt exalterade över. Vi träffar kunder i Seoul, Busan, London och NYC och på varje plats är kunderna väldigt olika varandra. Varje gång vi kommer till en ny stad är det alltid extra spännande att få lära känna den platsen genom människorna man träffar.

ANNONS

Atelier Saman Amel hittar du på Kommendörsgatan 21 på Östermalm. 

Fakta

King: Topp 10 mäktigaste inom svenskt herrmode 2019

Förra årets placering inom parentes. 

  1. Saman Amel och Dag Granath, grundare, Atelier Saman Amel (52)
  2. Ben Gorham, grundare, Byredo (14)
  3. Cristina Stenbeck, affärskvinna (ny)
  4. Christoffer Lundman, kreativ chef, Tiger of Sweden (ny)
  5. Jockum Hallin, Christopher Nying och Richardos Klarén, grundare, Our Legacy (2)
  6. Peter Jansson och Erik Fagerlind, grundare av Sneakersnstuff (1)
  7. Christian och Ruxandra Halleröd, inredare (ny)
  8. Stefan Larsson, vd, PVH Corp (ny)
  9. Mattias Magnusson, vd, Acne Studios (3)
  10. Marc Nylander, ägare NK-sport (ny)
Atelier Saman Amel, Kommendörsgatan, Stockholm, Sverige