Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Vårens stiltips: Alla passar i volanger

Våga vara färgglad i vår.
Våga vara färgglad i vår.

80 talet och individualism sätter prägel på vårens mode, enligt experten.
–Det är inne att ha en personlig stil vilket många kanske får lite kris över, säger modebloggaren Nina Campioni.
Men frukta inte. I värsta fall tycks alla passa i volanger.

Volanger, pastellrosa skor och färgglada bombarjackor.  Allt om Stockholm tog ett snack med modeproffset Nina Campioni om vårens trender, hur vi ska tänka när vi ska shoppa vårgarderoben och vilka plagg man ska satsa på när vi fyndar på second hand. 

(Vill du handla miljösmart? Läs vår reporter Sandra Erikssons artikel om återvunnet mode här) 

Vad gäller just nu?

–Efter att 70-tals trenden varit så enormt dominant är det roligt att så mycket känns aktuellt på en och samma gång.

Volanger och metallic – 80-talet är tillbaka

Nina berättar att vi kommer inspireras mycket av 80-talets eklektiska mode. Starka färger som gult och rött samt kritstrecksrandigt kommer vara stekhet i vår. Både på kostymer, skjortor och klänningar. 

–På damsidan överröses vi av volanger överallt och man får gärna ha bara axlar. Lägg till en massa härligt glitter och metallic, som guld och silver, och du har en vår där vad som helst kan hända.

Volanger är väldigt synonymt med 80-talet. Kan alla bära upp den trenden?

–Det har jag frågat mig själv. Jag hade till den 30 januari i år aldrig burit ett volangplagg i mitt liv (förutom på den tiden då min mamma klädde mig) så före dess skulle jag säga nej. Men så provade jag i alla fall en topp med volanger och fullständigt älskade det. Så ja, jag tror fanken det. 

Byta och låna kläder

Ytterligare en trend är hållbart mode. 

–Jag önskar att stockholmarna tar till sig andra sätt att shoppa än vad man är van vid; att shoppa mer second hand men också att låna, hyra och swoppa kläder. 

Nina menar att man överlag kan investera lite mer pengar i plagg som hör basgarderoben till och sen fynda de lite mer speciella och ”sticka-ut-plaggen” i second hand-butikerna.

Att shoppa second hand kan vara en djungel för såväl proffset som nybörjaren. 

– Här ska man verkligen kolla efter ytterplagg. Du kan utan problem fynda en snygg trenchcoat, bomberjacka eller jeansjacka. Hos bra butiker kommer du också kunna hitta stekheta Levi’s 501 och andra snygga denimplagg.

Om du funderar på päls så köp den second hand så slipper fler djur lida, menar Nina. 

Apropå vårjackor berättar Nina att bomberjackan är tillbaka.  Extra trendig är det när jackorna får härliga färger som grön eller röd. Även den klassiska trenchcoaten är mer aktuell än någonsin. 

Trendskon – inte så praktisk

På fötterna har vi fortfarande sneakers och ankelboots i olika färger och material. Men enligt Nina finns det en annan skotrend som är på gång.

– Trendskon nummer ett är slip-in-skon/sandalen. Gärna i någon pudrig färg som rosa. Dessutom är det helt ok med något fluffigt material . Kanske inte så praktiskt, men snyggt.

Inga trender är ute

Till sist menar ändå Nina att det egentligen finns några pekpinnar längre. 

– ”Anything goes” stämmer mer än någonsin och det är så himla härligt. 

Men finns det trender som stockholmare inte är redo för?

–Nej, stockholmare är trendkänsliga på ett bra sätt. Vi är sällan rädda för nya saker. Men det kan säkert vara många som får lite kris över att det kommer snackas så mycket om personlig stil som en trend.  Förvisso är varje människa unik men vi är också flockmänniskor. 

 

Fakta

Ninas tips – detta bör du tänka på när du shoppar vårgarderoben.

Tänk innan du shoppar loss.Vi är alltför många med överfulla garderober där plagg hänger med lapparna kvar helt oanvända. 

Köp inget du verkligen inte behöver, det om något är omodernt. Gör genomtänkta köp och se till att använda de plagg du har. 

Leta efter gröna märkningar på plagg, det betyder oftast att plaggen har mindre kemikalier och att de är framställda med stor hänsyn till miljön. 

Sist men inte minst, var inte rädd för färg.

Stockholm, Sverige