Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Bestig Mount Everest utan att lämna Stockholm

Kämpa genom orkaner, klättra över glaciärsprickor och bestig Mt Everest.
Den 11 mars kan du försöka nå världens högsta topp – genom att sticka till Huddinge.
– Everest Challenge är det tuffaste loppet på marknaden och utmaningen är lik Everest, men inte i den mån att man riskerar att dö på kuppen, säger Tobias Coorleder.

Hur tuff tror du att du är? I mitten av mars har du möjlighet att bevisa för dig själv, din partner och dina arbetskollegor att du har vad som krävs för att bestiga världens högsta berg.

Det som krävs är att du tar dig ner till Flottsbro och deltar i ”Everest Challenge”. Loppet som beskrivs som årets första och tuffaste ”OCR” (Obstacle Course Race) innebär att du ska ta dig sträckan 8 848 meter (Everest höjd) – och mellan start och målflagg är det strösslat med hinder.

Världsunik orkan

Årets tävling är den andra Everest Challenge som anordnas, men till skillnad från sist är det än tuffare.
– 2015 körde vi i Hammarbybacken och det var otroligt uppskattat. Dels för att det var lite annorlunda och dels för att det var tufft. Men många ville ha det än värre. Så i år har vi flyttat till Flottsbro, sträckan är längre och det är fler hinder. Sen har vi även skapat en helt världsunik sak. Vid målgång så ska man kämpa sig igenom en orkanvind – det innebär att man ska trycka sig igenom en vind med styrka på över 33 sekundmeter, säger Tobias Coorleder, ansvarig för partnerutveckling på Everest Challenge.

Verklighetsnära bana

Banan är designad av äventyraren Fredrik Sträng och baseras på hans egna erfarenheter. För er som inte har koll är Sträng förste svensk att bestiga alla ”Seven summits” (de högsta bergstopparna på respektive kontinent). Det har resulterat i väldigt verklighetsnära hinder.
– Vi har skapat de förhållanden som går. Bland annat ska man använda mask för att simulera att det är tunnare luft vid bestigning. Amatörer får ha det ett litet tag, men i proffsklassen ska mask vara på hela vägen. Sen ska de ta sig över glaciärsprickor, de är inte 200 meter djupa kanske, men det är samma utmaning, säger Tobias.

Så hur bör man förbereda sig? Hur likt ”the real deal” är det.
– VI har brottats lite med det. Det är det tuffaste loppet på marknaden. Visst kan man göra det på olika nivåer men du måste nog ha en bra grundfysik. Exempelvis så är Tough Viking inte lika jobbigt – här är det mer höjdmeter, ansiktsmask och vinter bara för att nämna några saker. Men det är fem veckor kvar. Träningstillfällen med Fredrik Sträng ingår om man anmäler sig.

Mycket som händer

Själva tävlingen ska för en bra tränad person vara avklarad på runt två timmar. Förutom Everest Challenge kommer det även att vara en alpintävling. För de som hellre åker utför – än springer i motlut så är även skidbacken öppen för allmänheten.

Sugen på en annan utmaning. 21 februari är det toppturs-tävlingen Hammarby 2H i Hammarbybacken.

Häggstavägen, Sverige