Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Fixa nya blåmärken – testa Rollerderby

Vad krävs av en bra rollerderby-spelare? ”En hel del jävlar anamma”, säger Julia Wellander
Vad krävs av en bra rollerderby-spelare? ”En hel del jävlar anamma”, säger Julia Wellander

Som rugby på rullskridskor – fast med schackstrategier.
Tio år efter att svensk rollerderby föddes här i Stockholm har en marginell gräsrotsrörelse blivit en legitim sport.
Nu kan du prova på själv.

ANNONS

Det är onsdag strax före klockan 19 i Skarpnäckskyrkans sporthall, strax söder­ om Stockholm. Det är här tio av de tjugo­ kvinnorna som ingår i Stockholm Roller­ Derbys lag Allstars har samlats för kvällens träning. Rullskridskor snöras och skydd för knän, arm­bågar, handleder, tänder och huvud tas på. Snart ska det övas strategier.

Stockholm Roller Derby, STRD, som startades som en gräsrotsrörelse 2007, är landets äldsta rollerderbyförening, men sporten är betydligt äldre än så.

Fakta

Prova på rollerderby

Stockholm Roller Derby har under våren anordnat flera prova på- tillfällen. Den 7 maj, kl 16.30–19.00, har det blivit dags för det allra sista för
säsongen i Gubbängshallen i Gubb­ängen.
Dra dit, ta på dig rullskridskor och skydd och rullaut på banan. Utrustning går att låna.

Har du inte tid då kan du alltid ­be­söka Farsta sim- och idrottshall den 27 och 28 maj och titta när andra spelar. Då firar nämligen ligan 10-årsjubileum och har bjudit in en hel massa lag som ska köra rollerderby hela helgen.

För mer info: Sök på ”Save the date: 10 year anniversary extravaganza with STRD” på Facebook.

”Var lite som wrestling”

Rollerderby föddes i USA i mitten av 1930-talet och spelades då av både­ ­damer och herrar, men någon gång ­efter storhetstiden på 70-talet dog sporten ut. Och sedan rollerderbyn gjorde comeback i början av 2000-talet, mycket tack vare klubben Texas Rollergirls, har den huvudsakligen dominerats av kvinnor.

Men den moderna rollerderbyn skiljer­ sig på fler sätt än så. Ursprungligen körde man på lutande banor (banked track), i  dag är det plana banor (flat track) som gäller.

– Och på 70-talet var det mer av en underhållningsshow, lite som wrestling. Med förutbestämda slagsmål och sådant. I  dag är det mindre show, mer sport, säger Julia Wellander, eller She-Lock Holmes som hon kallar sig i rollerderby-sammanhang.

She-Lock Holmes (Julia Wellander) är med i STRD Allstars. Dessutom är hon med i träningsgruppen som blivit uttagen inför VM i rollerderby.

She-Lock Holmes (Julia Wellander) är med i STRD Allstars. Dessutom är hon med i träningsgruppen som blivit uttagen inför VM i rollerderby. Foto: Pekka Pääkkö

Såg Whip it – och blev fast

Sedan något år tillbaka är hon en av lagmedlemmarna i Allstars, men i  kväll får hon hålla sig utanför plan på grund av en fotledsskada.

Julias rollerderbykarriär började­ i Tyskland för sex år sedan. ­Sedan dess har hon spelat i Frankrike, Göteborg och Västerås tills hon hittade till Stockholm Roller Derby för två år sedan.

Intresset för sporten väcktes, precis­ som för många andra av den senaste­ ­vågens rollerderbyspelare, genom ­filmen Whip it från 2009.

Whip it.

Filmen som är regisserad av Drew Barrymore, med Barrymore själv och Ellen Page i huvudrollerna, handlar om Bliss Cavendar vars mamma vill att hon ska ställa upp i skönhetstävlingar. I  stället söker hon sig till rollerderbyn.

– Det var innan Ellen Page kom ut som lesbisk, så det är lite roligt eftersom det är en väldigt öppet och uttalad feministisk och HBTQ-plusvänlig sport, säger Julia Wellander.

STRD Allstars inför match. Jammer Panica deHex tar sig förbi Helsinki Roller Derby All-Stars blockers. 

STRD Allstars inför match. Jammer Panica deHex tar sig förbi Helsinki Roller Derby All-Stars blockers. Foto: Pressbild

Gemenskapen lockar

Många söker sig till sporten för gemenskapen som kommer med rollerderbyrörelsen, menar hon. Men också för att det finns plats för många olika kroppstyper och för att det är en plats där kvinnor får vara starka och ta plats.

–  Du får åka rullskridskor och tacklas­ – och det är coolt med blåmärken. Det är frigörande och det finns utrymme för alla.

Och hon är inte ensam om att tycka det. Den svenska rollerderbyrörelsen­ har växt enormt sedan Stockholm Roller­ Derby grundades.

Fakta

Så här går en rollerderby-match till:

Rollerderby är en kontakt­sport som utövas på rull­skridskor, på en oval inomhusbana. Eftersom tacklingar förekommer har utövarna också säkerhetsutrustning som hjälm, handledsskydd, armbågsskydd, knäskydd och tandskydd.

Varje lag består av en pivot blocker, tre blockers och en jammer.

Under en match (som kallas en bout) startar alla blockers i klunga. De har som uppgift att försöka hjälpa sin jammer (jammer har en stor stjärna på sin hjälm) att ta sig igenom motståndarklungan­ och samtidigt förhindra mot­ståndarens jammers att ta sig igenom klungan.

Jammern ska i sin tur försöka köra förbi motståndarklungan, sedan får laget poäng för varje motståndare jammern regelenligt varvar. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.

Pivot blocker (som har en rand längs hjälmen) är närmst jämförbar med en quarterback i amerikansk fotboll, och har vissa privilegier.

En match varar i sammanlagt 60 minuter och är indelad i två 30-minutersperioder. Perioderna är i sin tur indelade i flera jams som kan vara i max två minuter med 30 sekunder mellan.

Ny hall på gång

Numera har de sällskap av ytter­ligare ett trettiotal föreningar i landet. Sedan 2011 räknas rollerderby som den femte disciplinen inom Svensk Skridsko och sedan 2013 ordnas svenska mästerskapet i rollerderby under SM-veckan.

Trots att föreningarna fortfarande får kämpa för halltider ser rollerderbyns framtid, med allt fler juniorlag och byggandet av hallen vid Hagsätra IP, ändå ljus ut.

– Även om det finns många otroligt talangfulla människor nu så har de inte­ hållit på sedan barnsben. Så det betyder mycket för sporten eftersom att det kommer att växa fram talanger på ett annat sätt. Vad gäller hallen så känns det fantastiskt, men jag vågar inte tro det förrän jag kliver in där, säger Julia Wellander och skrattar.

Gubbängshallen, Lingvägen, Enskede, Sverige