Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Cykelträna som en amerikan

Urban ride
Mitt i:s reporter Sandra Eriksson testar senaste inomhuscyklingstrenden Urban Ride.

Vintercykling är definitivt inte något för alla. Satsa på inomhusträning på cykel istället. Vi testade Urban Ride – träningsformen som inspirerats av den amerikanska trenden Soul Cycle.

ANNONS

I Los Angeles och New York har inomhuscyklingsträningen Soul Cycle slagit stort sedan starten på Manhattan för tio år sedan.

Många som har provat på det har beskrivit cykelklasserna – med stämningsbelysning, musikspellistor anpassade för koreograferade rörelser på cykeln och inspirerande instruktörer – som en närmast religiös upplevelse.

– Min man Tom blev helt besatt och jag med, säger Sofia Ryan som, tillsammans med sin man som kommer från New York, har tagit trenden till Sverige.

Fakta

Tre andra snöfria sätt att cykla

  1. I en 3D-virtuell värld på Sats: I klassen The Trip™ befinner sig deltagarna i en virtuell 3D-värld där musik och miljö synkroniseras för att ge en ny dimension till cykelträningen. ”Tänk Cosmonova fast med hög puls” står det på gymmets hemsida. Än så länge finns klassen endast på Sats Stureplan. Adress: Birger Jarlsgatan 6C
  2. Till klassisk musik på Friskis & Svettis: Lördagen 26 november klockan 10.45 hålls en klass i spinning till klassisk musik på Friskis-anläggningen i Skanstull. Bach, Beethoven, Vivaldi och Mozart och en svettig och annorlunda träningsupplevelse utlovas. Adress: Skansbrogatan 5B
  3. I ditt eget hem – på din egen cykel: Med cykeltrainern Vortex från Tacx kan du cykla året om på din egen landsvägscykel istället för att skaffa en motions- eller spinningcykel. Trainern (ställningen) kopplas så att du kan reglera motståndet på bakdäcket. Många köper också särsilda bakdäck anpassade för cykeltrainers eftersom de snurrar tystare än dina vanliga däck. Pris: 4185 kronor

Under 16 år bodde hon med Tom i New York och när de väl flyttade hem till Stockholm saknade de båda träningsformen. När de inte hittade något liknande koncept här bestämde de sig för att öppna sin egen studio.

På Urban Ride på Norrtullsgatan 11 i Vasastan erbjuder de nu spinningklasser, inspirerade av Soul Cycle och den växande konkurrenten FlyWheel.

– Det som skiljer det här från vanlig spinning är att vi även kör överkroppsstyrka. Det är kondition och styrka på cykel, säger Sofia Ryan.

Klassen Ride, som vi provar på, leds av instruktören Kajsa Ålund. Hon sätter igång passet i den nedsläckta spinningsalen med några minuters uppvärmning innan vi går vidare till den högintensiva konditions- och styrkedelen.

Styrkeövningarna görs i takt med musiken. Armhävningar mot styret varvas med övningar där du måste använda magmusklerna för att hålla balansen samt lyft med hantlar för armar och axlar, medan du hela tiden fortsätter att trampa.

Motståndet och tempot reglerar du själv efter din egen nivå, men Kajsa peppar oss hela tiden att öka det lite mer. Vid passets slut, 45 minuter senare, är alla i salen rejält svettiga – och till skillnad från ett vanligt spinningpass känns det här verkligen i hela kroppen.

Norrtullsgatan 11, Stockholm, Sverige