Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Här bygger du muskler som i Hollywood

Super-träning från USA
Vår reporter bygger på sin amerikanska kropp.

Från knäppa träningsredskap i TV-Shop, till dagens nischade boutiquegym. Amerikanska träningstrender forsätter att prägla Stockholm, nu senast kedjan som tränar stuntkvinnor och filmhjältar – och ett stenhårt Hollywood-gym.
Vi testade så  klart.

ANNONS

I en källarlokal i Solna huserar Evolve Fitness. Gymmets träningsfilosofi kommer från amerikanska Gym Jones, som bland annat ligger bakom träningen av stuntpersoner i filmer som Wonderwoman och 300s. Träningsupplägget här i Stockholm är detsamma.

Högintensiva intervallträning

På Evolve Fitness tränar man i små grupper. Vi testade på onsdagens högintensiva intervallträning – och blev ordentligt svettiga. Foto: Pekka Pääkkö

Här ligger fokus på att ge medlemmarna individuell hjälp och träning i mindre grupper. Därför hålls medlemsantalet, till skillnad från hos stora gymkedjor, medvetet nere.

Det finns en lag-
känsla, där man
stöttar varandra

Sandra Eloranta

Dagens pass består av högintensiv styrketräning med intervaller, men det finns en rad andra pass. Vi börjar med att värma upp innan dagens första övning, där tio kettlebell-svingar varvas med två minuters rodd i tre varv.

Jobbigare än det låter

Det är bra mycket jobbigare än vad det låter. Redan efter andra varvet börjar mjölksyran kicka in.

Tempot är högt och målet är att hålla sig på en jämn nivå, det gäller alltså att varken göra det för svårt eller för lätt för sig själv.

Samtidigt hjälper alla som är här till med att peppa varandra att orka lite till.

ANNONS

Anthony Sullivan driver Evolve ­fitness

”Vi tar reda på varför gästerna tränar och förser dem med en plan för hur de ska träna. Därför erbjuder vi träning i mindre grupper med en personlig touch”, säger Anthony Sullivan som driver Evolve ­fitness. Foto: Pekka Pääkkö

– Eftersom det är så små grupper känner vi som tränar på gymmet varandra. Det gör att det finns en lagkänsla, där man stöttar varandra, säger Sandra Eloranta som har tränat här sedan starten.

Från början var det
lite mer militärstil
på träningen. Nu är
det mer klubbkänsla

Sara Dahlström

Dagens avslutande övning är fem varv av bear crawls med hantlar, planka med raka armar, armhävningar, utfallssteg med hantlar och grodhopp. Om alla inte var ordentligt svettiga innan, var de det garanterat efter detta.

Klubbkänsla med musik

Den senaste amerikanska gymkedjan att öppna i Stockholm är Barry’s Bootcamp på Jakobsbergsgatan 21. Den grundades först i West Hollywood för snart tjugo år sedan. Numera finns det studios i såväl New York och Los Angeles som London och Norge.

– Från början var det lite mer militärstil på träningen. Nu är det mer klubbkänsla där musiken under passen är baserade på instruktörernas egen musiksmak, berättar instruktören Sara Dahlström.

Löpintervaller blandas med styrketräning

På Barry’s blandas löpintervaller med styrketräning på golvet – med allt från magövningar till bröstpress på fredagens full body-pass. Foto: Åsa Sommarström

Passet som jag och min kollega Johan Thornton provar är ett full body-pass. Inne i studion är belysningen röd och popmusik ljuder från högtalarna när vi kliver upp på löpbanden..

Vi varvar löpintervaller med klassiska styrkeövningar på golvet, armhävningar, axelpress med hantlar, squats, utfall och magövningar av olika slag som visas av instruktören innan han går vidare runt i salen för att se att alla hänger med.

Irriterande med engelskan

– Instruktören pratade bara engelska, trots att han var från Sverige. Det är säkert en del av konceptet, men för mig var det irriterade att ”Kämpa” byttes ut mot ”Come on guys, you can do it”.  Det förtog lite av bootcamp-känslan, tyckte Johan som också hade förväntat sig strängare träning.

Jag kan samtidigt känna att principen ”Det blir så jobbigt du själv gör det” gäller här – och instruktörens energi fick i alla fall mig att ge lite extra.

Lokalerna är nedsläckta

Lokalerna är nedsläckta med ett rödaktigt ljus som faktiskt är rätt skönt att träna i. Foto: Åsa Sommarström

Som helhet var upplevelsen positiv – något som omklädningsrummen med doftljus, dyra duschprodukter och fluffiga vita handdukar, definitivt adderade till.

Men smakar det så kostar det – 275 kronor per klass. Med flera klasser i paket eller månadskort blir det något billigare, men ändå dyrare än en vanlig gymkedja.

– Efteråt frågade jag några killar vad de tyckte, berättar Johan. En norrman, som blivit tipsad om Barry’s av sin fru gillade själva träningen men tyckte att det var på tok för dyrt.

De andra verkade hålla med. Johan själv blev ändå hänförd av den lyxiga känslan, och menade att det är den snarare än träningen som kan vara värd mer pengar än vanligt.

Jag är benägen att hålla med.

löpintervaller

Varje tränare väljer själv hur många och långa löpintervaller passen innehåller, även om det totalt sett är 50-50 löpning och styrketräning. Foto: Åsa Sommarström

Fakta

Här tränar du som en amerikan i Stockholm:

Träna som en ballerina Träningsformen barre,­ som inspirerats av baletträning, är bara en av flera trender som spridit sig från USA till Stockholm de senaste­ åren. På dansstudios och gym är det numera ett vanligt pass.

Träna på en cykel Vid Odenplan kan du sedan en tid ­tillbaka även cykelträna som en amerikan med Urban Ride, en variant på ­inomhuscyklingsträningen Soul Cycle som slagit stort sedan starten på Manhattan för tio år sedan.

Träna lite olika saker Östermalmsstudion BeCore grundar sig också på amerikanska Lagree Fitness, en pilatesinspirerad form av styrke­träning. Deras affärsmodell bygger dessutom på Boutique Fitness – att du bara betalar när du tränar – något som är vanligt i USA. På det sättet slipper du binda upp dig på ett gym utan går till olika nischade gym beroende på vad du är sugen på att träna just den dagen.

Träna som en stuntperson På Evolve Fitness i Solna kan du träna som på amerikanska Gym Jones, som tränat stunt­stjärnor till filmer. Träning i små grupper, anpassad efter individen med fokus på både styrka, uthållighet och rörlighet. Här finns också gymnastisk styrke­träning, en annan trend som bara ökar.

Träna med tränare Nyöppnade Barry’s Bootcamp är ett boutique-gym (där klippkort gäller som princip) direkt från Hollywood. Lyxiga omklädningsrum med dyra produkter och träningspass med klubbkänsla (tränarna väljer själva musiken) där löpintervaller varvas med styrketräning.

Fakta

Tv-Shops revolutionerande träningsredskap:

Under 90-talet frontade de amerikanska TV-Shop-reklamerna en rad olika träningsredskap. Alla lovade dig en drömkropp på nolltid – utan att du ens behövde besöka gymmet.

TV-Shop

A) Ab-Flex är slående lik ­någon form av rymdskepp och garanterade en platt mage. Förmodligen även resultat snabbare än ljusets hastighet.

B) Thighmaster (som den amerikanska skådespelerskan Suzanne Somers var ansiktet utåt för) lovade att fasta lår äntligen var inom räckhåll. Den här klassikern finns förresten fortfarande att buda hem på Amazon.com om du är sugen.

C) Sauna Belt skulle ge dig en workout och magmuskler på en och samma gång – medan du kollar på tv! Bara att svettas bort de där envisa extra centimetrarna från midjan.

D) Shakeweight dök inte upp förrän 2009. Förvånansvärt lång tid tog det att komma på ett utmärkt redskap för att skaka bort gäddhänget.

E) Ab Glider, Ab Swing och så vidare. Med de här redskapen svingar du dig från sida till sida för att komma åt coremusklerna – både ­roligt och effektivt. Eller?

Stockholm, Sverige