Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Så ont gör vårens nya gymtrender i Stockholm

I calisthenics använder du din egen kroppsvikt som redskap.
I calisthenics använder du din egen kroppsvikt som redskap.
Barre
Balettinspirerade barre har spridit sig hit från USA.
Urban ride
Inomhuscyklingen Urban Ride är inspirerad av amerikanska Soul cycle.
Jumping fitness
Med tjeckiska jumping fitness kan stockholmare hoppa sig i form.

Stockholmarna hinner knappt testa den senaste träningsformen innan tre nya har dykt upp, från minimalistiska grundövningar till hi-tech­träning med elstötar. Allt om Stockholm testar ett par vitt skilda trender och siar om träningsåret 2017.

ANNONS

Det enda du behöver för att bli smidigare, starkare och vackrare är dig själv. Det tar den växande trenden att jobba med sin egen kroppsvikt fasta på.

Grunden till all gymnastik

Gymnastik, akrobatik och så den ­senaste heta minimalistiska träningsformen calisthenics. Träningsformen som går ut på att göra statiska övningar­ med full kontroll över kroppen är egentligen grunden till all gymnastik men har på sistone fått ett uppsving.

Fakta

Trend 1: Gruppsvettas

Då fler väljer bort alko­holen tycks det idag också finnas ett växande intresse i samhället för sociala upplevelser som får folk att må bra både psykiskt och fysiskt. Träning har blivit en sådan.

Löpargruppen Runday Sweden startades redan 2011 och Nike+Run Club året därpå, sedan dess har ytterligare en rad liknande initiativ som gör att du enkelt och spontant kan köra löpträning i grupp, och få både träningstips och sällskap på samma gång, lanserats. Senast i höstas startade träningsjätten Adidas sin egen grupp: Adidas Runners Hub.

På sistone har fler initiativ där grupp-träning presenterats som ett alternativ till fredagens afterwork dykt upp. Så kallade workout parties kom redan 2015 och Happy Afterwork, som startades av Amy Rudbäck och Kristina Berg, hade sitt första yoga-event i höstas.

Kallas street workout

Ibland benämns den också som street workout, och de senaste åren har utomhusgym och parker tillägnade­ calisthenics dykt upp på ett par håll i Stockholm.

Där ägnar sig dock de flesta mer åt tricks än grundläggande calisthenics, menar Anderson Zapata som driver studiogymmet Rawhouse Calisthenics som öppnade i höstas på Grev Magnigatan. Under de senaste tio åren har han fokuserat på just den här tränings­formen.

– Vissa kallar rörelserna i calisthenics för basic, det stämmer inte. Det är fundamentala rörelser, utan dem kommer­ du förr eller senare att skada dig om du bara gör tricks, säger Anderson Zapata.

Make it look effortless.

Anderson Zapata, gyminstruktör

Calisthenics handlar snarare om att göra alla rörelser korrekt och fokuserat – och samtidigt få svåra övningar att se enkla ut.

Lyckas utan att kräkas

Bara en kort stund in i Andersons pass är jag helt slut. Då är vi inte ens halvvägs. Från armhävningar, till chin ups, till utfallssteg, till upphopp och squats och så fler smala armhävningar och benlyft för magen i repetitionsintervaller.

– Make it look effortless, påminner Anderson mig hela tiden.

Det är definitivt inte effortless, men jag lyckas åtminstone ta mig igenom passet utan att kräkas. Dagen efter kan jag knappt lyfta armarna.

Fakta

Trend 2: Skogssvettas

Utomhuslöpning, ­naturliga hinderbanor, bouldering, svenskutvecklade swimrun (som triathlon men utan cyklingen) och utegymsboomen. Helkroppsträning i andra miljöer än på gymmen ser ut att bli ännu mer populärt 2017.

Nyligen öppnade Sats ett nytt gym på Torsplan där det finns möjlighet att träna­ med utsikt över hela Stockholm. På takterassen finns även en 110 meter lång löparbana och träningsrigg.

Kanske är det början på en ny trend, där fler inomhusgym börjar erbjuda utomhusträning för att möta efter­frågan?

mist_bionic_01

Allt om Stockholms reportrar testar EMS-träning, där musklerna stimuleras elektriskt, på Bionic.

Elstötar när du tränar

En helt annan trend som pågått ett tag är att mäta och utvärdera sin ­träning med hjälp av bärbar teknik. Hör du till gruppen teknikgalningar, med en förkärlek för aktivitetsarmband, gps-enheter och smarta klockor, kanske fitnesstudion Bionic från Schweiz som erbjuder EMS-träning också är något för dig.

Här stimuleras dina muskler elektriskt medan du tränar tillsammans med en PT. Kan det bli mer hi-tech?

20 minuter motsvarar 270 min träning

På Regeringsgatan i Stockholm ligger den hittills enda Bionic-studion i Sverige, men enligt tränaren Andreas Miklja finns det nu planer på att expandera.

– Det är många som jobbar på kontor i närheten som gillar det och kommer hit och tränar på lunchen. Själva träningen tar bara tjugo minuter, men motsvarar tre vanliga 90-minuterspass, säger han.

Jag är skeptisk. Men jag och kollegan Johan Thornton bestämmer oss för att testa på det. Efter att ha klätt på oss cykelbyxor och t-shirts, som vi får på plats, får vi hjälp att ta på oss fuktiga västar och bälten med elektroder som ska hjälpa till att stimulera musklerna.

Fakta

Trend 3: LA-svettas

Träningsformen barre,­ som inspirerats av baletträning, är bara en av flera trender som spridit sig från USA till Stockholm de senaste­ åren. På dansstudios och gym är det numera ett vanligt pass.

Vid Odenplan kan du sedan en tid ­tillbaka även cykelträna som en amerikan med urban ride, en variant på ­inomhuscyklingsträningen soul cycle som slagit stort sedan starten på Manhattan för tio år sedan.

Östermalmsstudion BeCore grundar sig också på amerikanska lagree fitness, en pilatesinspirerad form av styrke­träning. Deras affärsmodell bygger dessutom på Boutique Fitness – att du bara betalar när du tränar – något som är vanligt i USA. På det sättet slipper du binda upp dig på en studio utan går till olika nischade studios beroende på vad du är sugen på att träna just den dagen.

Programmet är inställt på intervaller med fyra sekunders muskelstimulans och fyra sekunders vila. Under ­tiden gör vi squats, bicepscurls, plankan, benlyft, armlyft med mera, precis som under ett vanligt träningsprogram.

Som att du försöker lyfta armen och någon samtidigt trycker ner den.

Om att träna med elstötar.

Men att göra övningarna samtidigt som musklerna drar ihop sig av elektriska stötar är sjukt jobbigt. Det är en ovan och ganska onaturlig känsla, som att du försöker lyfta armen och någon samtidigt trycker ner den.

Och känslan i musklerna efteråt är definitivt inte densamma som efter ett vanligt tjugo minuters pass – inte träningsvärken dagarna därpå heller för den delen.

Fakta

Fler studios med EMS-träning i Stockholm

Östermalm: Studion Speedgym på Kommendörssgatan 5.

Vasastan: X-shape Fitness på Eastmansvägen 13.

Kungsholmen: E-fit Studio på Franzéngatan 41.

Stockholm, Sverige