Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Stockholms nya turister: inomhusklättrarna

Inomhusklättring har blivit Stockholms nya turistattraktion. Stans klättergym håller så hög klass att klättrare lockas hit från Sverige och andra länder. Nu ska världens svåraste klätterled dra hit ännu fler.

Jag har stött på dem flera gånger det senaste året, folk som rest till till Stockholm för att klättra. Inte på klippa, utan inomhus. ”Stockholm har ju blivit Europas bästa inomhusklättringsstad”, förklarade en tjej från Värmland som var i Stockholm för en klätterhelg.

Resmål för klättrare

En koll med Stockholms klättergym bekräftar bilden. Stockholm har blivit ett resmål för inomhusklättrare.

– På sistone har vi haft många klättrare här från Finland, säger Hannes Platon, hallansvarig på Klättercentret på Telefonplan.

På Klättercentret finns också den senaste i en rad av nyheter som drar klättrare till Stockholm. Sponsrade av ett stort klättermärke har man byggt det som ska vara världens svåraste klätterled och utmanat världseliten. Den som först klarar av att klättra hela leden vinner 50 000 kronor.Går den att klättra då?

– Kanske. Alla delar utom den sista är gjorda, säger Hannes Platon.

Bäst chans att lyckas har kanske Adam Ondra, som anses vara tidernas bästa klättrare. Den 22-23 april kommer han till stan för att göra ett försök.

Fritt fram

Men vem som helst får prova, bara man har rött kort som behövs för ledklättring. Leden är byggd så att den börjar på en medelsvår nivå och sen ökar gradvis till någonstans uppåt omöjlig. Jag gjorde ett försök. Se hur det gick här under.

Godani klättrar

Reporter Calle Godani testar världens svåraste led på Klättercentret.

Stockholm har sedan i höstas sex klättergym, bland annat två av Europas största gym. Nästa år öppnar ännu ett jättegym i Norra Djurgårdsstaden.

Bouldringen ökar mest

Det speglar de senaste årens klätterboom i Stockholm. Mest av allt ökar bouldringen, alltså klättring på låg höjd över tjocka mattor, utan rep. Det är inte svårt att förstå varför. För bouldring behövs ingen förkunskap, knappt någon utrustning, vem som helst kan prova på det utan att gå kurser och annat. Och man kan bouldra på egen hand, medan repklättring kräver en säkringspartner. Dessutom är det en otroligt social sport.

Men det som drar mest klätterturister till Stockholm är repklättringen, tror Hannes Platon.

– Det är där våra gym står ut när man jämför med andra städer, säger han.

Fakta

Här är Stockholms klättergym

  • Bouldring Stockholm, Slakthusområdet
  • Karbin, Västberga
  • Klättercentret, Akalla (nytt)
  • Klättercentret, Telefonplan
  • Klättercentret, Solna
  • Klätterverket, Sickla
  • Klätterverket, Norra Djurgårdsstaden (öppnar under 2018)
Klättercentret Telefonplan - Klättring Stockholm, Tellusgången, Hägersten, Sverige