Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Disco och high-tech på stans nya cykelgym

Full fart framåt på nya cykelgymmet Studio L’Echelon.
Full fart framåt på nya cykelgymmet Studio L’Echelon.

Rekordmånga cyklar i Stockholm – och trots att det blir mörkt ute och halt på gatorna vill vi hålla oss kvar på sadeln.
Vi testar två av stans senaste tillskott i den aldrig sinande floden av nya fantasifulla cykelgym.

ANNONS

Karlarna i omklädningsrummet är överens. Detta är något helt annat.

Jag har väntat på
något sånt här i 20 år.
Att sitta och mysa
i en vanlig spinningsal
är bortkastad tid.

Håkan Björkman

Här, i landets mest avancerade cykelgym i en källarlokal på Nybrogatan, har vi precis arbetat oss igenom ett 45-minuters intervallpass.

–  Jag har väntat på något sånt här i 20 år. Att sitta och mysa i en vanlig spinningsal är bortkastad tid, åtminstone om du vill bli bättre på att cykla, säger Håkan Björkman, som efter passet drar på sig cykelkläder för utomhusbruk och drar vidare.

Tävlar mot din egen profil

Mysigt är det inte direkt på nystartade Studio L’Echelon, som stället heter. Det är nakna betongväggar och inte mycket till inredning. Däremot är passet underbart – om du gillar att pressa dig själv och att själva träningen känns lite som ett spel. Här får du statistik på allt och du tävlar mot din egen profil för att orka mer, bli starkare och snabbare som cyklist.

Före varje session på L’Echelon får deltagarna ta på sig en pulsmätare. Deltagarnas data projiceras på väggen framför dem under passet.

Före varje session på L’Echelon får deltagarna ta på sig en pulsmätare. Deltagarnas data projiceras på väggen framför dem under passet. Foto: Daniel Díaz

Reporter Johan Thornton får en välförtjänt high-five av instruktören Peter Liljeros på Studio L’Echelon.

Reporter Johan Thornton får en välförtjänt high-five av instruktören Peter Liljeros på Studio L’Echelon. Foto: Daniel Díaz

Anna Ireby testar spinningpasset på L’Echelon för första gången. ”Det var peppande att kunna följa sig själv med all statistik”, säger hon.

Anna Ireby testar spinningpasset på L’Echelon för första gången. ”Det var peppande att kunna följa sig själv med all statistik”, säger hon. Foto: Daniel Díaz

Ingen ledare står längst fram och håller i passet. I stället får du individuell coachning av instruktören som följer din prestation i realtid. Alla deltagarnas lopp projiceras på väggen framför cyklisterna.

ANNONS

– Jättekul, säger Anna Ireby som är här första gången. Att hon letat sig ner i källaren beror på att hon tränar för ett mountainbikelopp på Lidingö i vår. Och nu börjar det bli mörkt och kallt ute.

– Det var peppande att kunna följa sig själv med all statistik, fortsätter hon.

Fångat upp cykeltrenden

En annan sorts statistik säger att stockholmarna cyklar allt mer på stans gator. 2018 har varit ett rekordår enligt de mätningar som staden gjort sedan början av 80-talet. Det intresset har allt fler av stans gym försökt fånga upp de senaste åren, med fantasifulla alternativ till de klassiska spinningpassen.

Urban Ride drog igång konceptet Soul Cycle, Sats har satsat på cykling i virtuell 3D-miljö och Friskis & Svettis har arrangerat spinning till klassisk musik. Nu kommer nästa våg.

På Sats nya spinningpass Rock the bike får pumpande musik, laserljus och en discokula fart på deltagarna.

På Sats nya spinningpass Rock the bike får pumpande musik, laserljus och en discokula fart på deltagarna. Foto: Daniel Díaz

Förutom Studio L’Echelon drog Sats igång klasser de kallar för Rock the bike: Cykelträning med nattklubbskänsla. Det vill säga hits från förr och laserljus i en nedsläckt lokal. Och skillnaden mellan L’Echelon och Sats är som natt och dag.

Word to your moms, I came to drop bombs. I got more rhymes than the Bible’s got Psalms.

Alla som kan sin House of Pain vet att det handlar om Jump Around och då är det svårt att sitta still, även om det är på en spinningcykel. Särskilt för ledaren Jessica som i princip dansar på tramporna medan basen dunkar och discoljuset bländar.

Det är så roligt
– och svettigt!

Helene Qvarfordt

Borta är den skärpa som rådde på L’Echelon. Här handlar det om att släppa loss. Själv försöker jag hitta rytmen; pumpa med armarna samtidigt som jag cyklar snabbare än jag gjort på länge.

Svårt att hålla sig cool

Detta är om inget annat ett svettigt pass. Inget för den som vill hålla sig cool, men det är å andra sidan roligt. Och just glädjen verkar vara det som gör att folk hittar hit.

Helene Qvarfordt tycker att Rock the bike är lika roligt som svettigt.

Helene Qvarfordt gillar Roch the bike. Foto: Daniel Díaz

– Det är så roligt – och svettigt! säger Helene Qvarfordt som trots att hon har specialanpassade cykelskor inte cyklar särskilt mycket utöver de här passen.

Att Sats valt att satsa på cykelträning handlar mer om att förnya sig lite än att rikta in sig på folk som vill bli bättre på att cykla, berättar ledaren Jessica.

Men du trampar på i 45 minuter utan vila och blir rejält slut i både lår och gluteus maximus när du är klar – urlakad helt enkelt.

Fakta

Tre spinningpass utöver det vanliga:

Reporter Sandra Eriksson testar Soul cycle på Urban Ride.

Reporter Sandra Eriksson testar Soul cycle på Urban Ride. Foto: Oliver Lindkvist

  1. Urban Ride Cykelträning som även innefattar armhävningar mot styret, balansövningar och olika rörelser med hantlar. Allt till peppig musik, i stämningsfullt ljussatt lokal. Träningsformen kallas Soul cycle och handlar mycket om att känna in ”ett här och ett nu” när du tränar. Pris: 899 kronor i månaden om du skriver på ett årskontrakt. En mer flexibel lösning kostar 1199 kronor per månad. Adress: Norrtullsgatan 21, ­Vasastan.
  2. Sats Förutom en rad traditionella spinningpass har de nyligen introducerat Rock the bike, cykelträning i disco­miljö. Hantlar, arm­hävningar och lite danskoreografi samtidigt som du trampar på. Pris: Ett standardkort kostar 599 kronor i månaden. Adress: Rock the bike-klasserna finns bara på Sats ­Zenit (Mäster Samuelsgatan 60, Norrmalm) och Sats Odenplan (Odengatan 65, Norrmalm).
  3. Studio L’Echelon Världen största samling Watt-cyklar finns i ett gym på Östermalm. Med avancerade metoder, som egentligen handlar om hur mycket kraft du kan generera som cyklist i olika moment, får du hårda fakta om din utveckling som atlet. Ägaren har tränat Nya Zeelands OS-lag 2008. Pris: Betalar du 799 kronor i månaden får du komma en gång i veckan. Vill du träna så ofta du vill kostar det i  stället 1099 per månad. Adress: Nybrogatan 74, Östermalm.