Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Idag: supersportbilarna invaderar Stockholm

En svensk version av Gumball är på väg mot Stockholm. I dag 13.00 smäller det.
– Vi övervakar inte hastigheterna berättar arrangörerna.

ANNONS

Nu på torsdag samlas 50 bilar vid Kaknästornet på Djurgården för en gemensam start i Route of Sweden – en rullande bilträff för sportbilsentusiaster. Inspirationen har man tagit från Gumball 3000, en internationell tävling där stenrika människor tar sig från punkt A till punkt B med exklusiva bilar.

Målet är inte att köra så fort som möjligt utan i stället köra mellan sommarstäder i Sverige.

– Det är ett stort event för människor som gillar att köra bil. Vem som helst får vara med egentligen, vi har inga krav på det, men det är exklusiva bilar som sticker ut, säger Tomas Jönsson.

”Väldigt god stämning”

– Det har blivit en kärna av människor som deltagit i många år. Det är som att man går in i en bubbla när eventet pågår och det är många som blivit goda vänner. Det brukar vara väldigt god stämning.

Vad säger du till folk som tycker att det är bortkastade pengar och dåligt för miljön?

– Att man ska vara medveten men även passa på att leva i stunden.

Det är inte första gången tävlingen, som inte är en tävling, hålls och visst har det varit svårt för somliga deltagare att hålla igen.

– Det är en del som blivit stoppade av polisen och säkerligen en och annan som blivit av med körkortet också. Men det är helt och hållet frivilligt om man kör för fort och ingenting som vi arrangörer övervakar på något sätt.

Passerar Sveavägen

De värsta vrålåken som deltar i årets tävling är förmodligen två Lamborghini-bilar, en Aventador och en Huracan.

ANNONS

– Sen är det en Mercedes som ser ut som… en rymdraket, kanske, säger Tomas Jönsson och skrattar.

Den som vill se bilarna på nära håll kan göra det innan starten går från Kaknästornet 13.00 på torsdagen. Annars finns det möjlighet att se bilarna rullandes utmed Strandvägen, Birger Jarlsgatan eller Sveavägen när de kör ut genom stan på väg till Jönköping för resans första stopp.

Östermalmstorg, Stockholm, Sverige