Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

100 år av Stockholmsbilder på Fotografiska

En bild ur arkiven: Stockholms hundutställning.
En bild ur arkiven: Stockholms hundutställning.

Fotografiska har grävt i arkiven och för att hitta bilder på Stockholm de senaste 100 åren.
– Stockholm tycks oemotståndligt för fotografer säger curatorn Jeppe Wikström.

Inför Fotografiskas senaste utställning botaniserade curatorn Jeppe Wikström, fotograf och grundare av bokförlaget Max Ström i andra fotografers arkiv i sin jakt på gamla Stockholmsbilder.

– Jag har gått på upptäcktsfärd i gamla arkiv men också bland fotografers hårddiskar – och det har varit ett äventyr i sig. Några fotografer har verkligen koll på sina bilder och hittar motiven direkt. Andras arkiv påminner mest om en något stökig vind som väl gömmer sina pärlor, säger han. 

Stockholm är oemotståndligt för fotografer

Jeppe Wikström

Från Strindberg till Paul Hansen

Den äldsta bilden i utställningen är tagen av August Strindberg och flera av de äldre bilder har inte lämnat arkiven de senaste 50 till 75 åren. 

–  Stockholm är en motivkrets som är helt outtömlig. Och, som det tycks, oemotståndligt för fotografer. En arena där vi fångar varandra, ser världen eller använder staden som en fond för våra egna berättelser. Inte bara alla vi som bor här plåtar stan utan också alla som kommer hit, säger Jeppe Wikström.

Utställningens färskaste bild är tagen så sent som i somras av Anna Clarén. Men de flesta av bilderna är tagna de senaste 50 åren av fotografer som Denise Grünstein, Helene Schmitz, Paul Hansen, Emil Heilborn, Lennart Nilsson och  Aida Chehrehgosha, 

Utställningen STHLM forever  har premiär idag, fredag 30 november och pågår till 17 februari

Fotografiska, Stadsgårdshamnen, Stockholm, Sverige