Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

500 fotbollströjor på Färgfabriken

Niva började visa upp sina tröjor på Instagram. Sen blev det en bok.
Niva började visa upp sina tröjor på Instagram. Sen blev det en bok.

500 fotbollströjor klär väggarna i Smedjan, Färgfabrikens restaurang. Detta inför att fotbollsjournalisten Erik Niva ska berätta om sina tröjor och sin nya bok 7 och 8 november.

De som sett honom i teve vet att han gillar att snacka. Nu, två kvällar i rad kommer fotbollsjournalisten och författaren Erik Niva till Färgfabrikens restaurang och pratar om sin nya bok, en bok som handlar om hans stora samling fotbollströjor och historien bakom.

Frågan är bara, var har du haft alla dina tröjor tidigare? 

– De har legat instängda i en garderob så den här utställningen är också ett sätt för mig att katalogisera alla och kanske göra något mer än att bara låta dem ligga och ta plats. Just nu pågår förhandlingar med min sambo om hur vi ska göra, säger han och skrattar.

Harrys hörna

Bland tröjorna, som kommer från världens alla hörn, finns en särskild sektion dedikerad till Tottenhamanfallaren Harry Kane.

– Tottenham är ju mitt lag och han är ju nästan som en sorts Messiasfigur (Harry Kane har vunnit skytteligan i Premier League två år i rad, reds, anm.) Jag har följt honom länge och från att inte ha särskilt höga förhoppningar från början är han nu min absoluta favoritspelare. Kanske till och med min favoritspelare genom tiderna, i hård konkurrens med Wes Morgan.

Finns det andra tröjor som ligger dig extra varmt om hjärtat?

– Du tror ju att fotbollsklubbar är något bestående, något som alltid ska finnas. Så när de försvinner; bollen slutar rulla och stadion ekar tom då skär det i mig. Nästan som en existensiell kris. Jag tänker närmast på klubbar i den ukrainska ligan, som Metalist Charkiv och Arsenal Kiev som försvunnit.

Du kör två kvällar i rad…

– Jag känner mig som Håkan Hellström på Ullevi. Det fanns en efterfrågan och båda kvällarna är slutsålda. Det är faktiskt jätteroligt.

Erik Nivas nya bok heter #jagärfotboll och ges ut på Modernista förlag.

 

 

Färgfabriken, Lövholmsbrinken, Stockholm, Sverige